Από σήμερα βρίσκονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Κτηματολογίου όλοι οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες της χώρας. Καλύπτουν σχεδόν το 35% της Επικράτειας και υπολογίζεται ότι συνδέονται με την περιουσία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου πολιτών.
Η μεγάλη αλλαγή που, ουσιαστικά, προσδιορίζει και το νόημα των δασικών χαρτών είναι ότι πλέον δεν θα χρειάζεται οι ιδιοκτήτες εδκτός σχεδίου πόλεως ή και σε πολλές περιπτώσεις εντός σχεδίου (υπάρχουν κυρίως σε περιαστικές ζώνες) να τρέχουν στα δασαρχεία για πάρουν βεβαιώσεις (πράξεις χαρακτηρισμού ονομάζονται) για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιουσίας τους.
Το απόσπασμα που θα κατεβάζουν οι τοπογράφοι από το Κτηματολόγιο είναι αδιαμφισβήτητο πιστοποιητικό. Αυτό σημαίνει οτι οι οικοδομικές άδειες που μπλόκαραν στα δασαρχεία ακόμα και για 2 ή 3 χρόνια θα μπορούν να προχωρούν αμέσως. Κλείνουν οριστικά και τα παράθυρα που άφηναν περιθώριο για έκνομες συναλλαγές.
Ενδεικτικές περιπτώσεις των αλλαγών ανά περιοχές
-Στην Αρκαδία, όπου αναρτήθηκε ο μεγαλύτερος δασικός χάρτης (4 εκατ. στρέμματα), το ποσοστό των προβλημάτων ήταν εντυπωσιακά μικρό, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% του χάρτη.
Στο υπόλοιπο 98,7% που κυρώθηκε χθες, δασικά χαρακτηρίστηκαν 2,8 εκατ. στρέμματα και μη δασικά (αγροτικά ή άλλα) 1,2 εκατ. στρέμματα.
-Σε Μεσσηνία, Αχαΐα και Λακωνία (όπου αναρτήθηκαν μεγάλοι χάρτες, άνω των 2 εκατ. στρεμμάτων) τα προβλήματα ήταν σημαντικά, ιδίως με τις καλλιεργούμενες σήμερα περιοχές. Στους τρεις νομούς οι αντιρρήσεις ξεπέρασαν τις 41.000, αλλά αφορούν σχετικά μικρό ποσοστό της έκτασης (περίπου 10%).
-Στην Ηλεία το 13% των αναδασωτέων αποδείχθηκε ότι κακώς είχε χαρακτηριστεί καθώς πρόκειται για ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις.
-Στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική βρέθηκαν οι μισές «οικιστικές πυκνώσεις» όλης της χώρας (35.000 στρέμματα από τα 75.593 στρέμματα) δηλώθηκαν σε αυτούς τους δύο νομούς.
-Οι περισσότερες ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στη Φθιώτιδα, που καλύπτουν το 40,49% της περιοχής και στα Δωδεκάνησα που φθάνουν το 36,97%.
-Στην Αττική υπάρχουν αντιρρήσεις για το 11,73% της έκτασης, ενώ συνολικά σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα έχουν υποβληθεί 41.000 ενστάσεις, που αφορούν πάνω από το 10% της έκτασης.
-Μεγάλες αδικίες εντοπίζονται στη Δράμα, όπου οι διορθώσεις καλύπτουν το 15,25%, ενώ στη Φθιώτιδα το 2,97% είναι αγροτικές περιοχές που έχουν εκχερσωθεί και πρέπει να εξαγοραστούν από αυτούς που τις καλλιεργούν.
Φάμελλος: Θα εφαρμόμουμε τη νομοθεσία
Πάνω από 2 εκατ. αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν γίνει «τσιμέντο» από πολλές δεκαετίες.
Οι ζώνες αυτές εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και χθες ο Σωκρ. Φάμελλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση 15μελούς επιτροπής που θα υποβάλει μέσα σε τέσσερις μήνες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ας σημειωθεί ότι στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες οι οικιστικές πυκνώσεις (από 120 δήμους) είναι 75.593 στρέμματα και καλύπτουν το 0,16% της συνολικής έκτασης.
«Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, αξιοποιώντας όλα τα υπάρχοντα εργαλεία», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Βασικό «εργαλείο» για να ξεπεραστούν οι δεδομένες αντιρρήσεις του ΣτΕ είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω του οποίου θα αποκατασταθεί η οικολογική ζημιά σε άλλη περιοχή.
Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν κάποιο τέλος για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας
Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» αναρτήσεων (δηλαδή δημοσιοποίησης του περιεχομένου των δασικών χαρτών, ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις) αφορά το 17% της χώρας και αναρτάται σε δύο δόσεις: η πρώτη (9%) ξεκίνησε τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει χάρτες σε Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Χανιά, Σέρρες και Ζάκυνθο.
Η ανάρτηση στις περιοχές αυτές ολοκληρώνεται σταδιακά από τον Φεβρουάριο (για τις δύο πρώτες περιοχές) έως τον Μάρτιο.
Η μερική κύρωση των χαρτών αυτών τοποθετείται τον Ιούλιο του 2018 και η ολική τους κύρωση στις αρχές του 2019.
Η δεύτερη ομάδα (8%) θα έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ολόκληρη την Αττική, ό,τι δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί.
Οι δασικοί χάρτες της Αττικής θα φέρουν στο φως ολόκληρες πόλεις χτισμένες σε (κάποτε) δημόσιες και δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής θα αναρτηθούν σταδιακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και της Δυτικής Αττικής από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Στην ίδια ομάδα χαρτών περιλαμβάνονται οι περιοχές Ημαθίας, Χίου, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας.
Του Νίκου Γρυλλάκη