Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Άη Στράτης - Πράσινο Νησί» : Υπεγράφη η Σύμβαση ΚΑΠΕ -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

«Άη Στράτης – Πράσινο Νησί» : Υπεγράφη η Σύμβαση ΚΑΠΕ -ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τη Σύμβαση για την υλοποίηση του καινοτομικού έργου «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί» συνυπέγραψαν την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης με τον Αντιπρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ κ.κ. Γεώργιο Περδικάρη και Μανώλη Μαραγκουδάκη, αντίστοιχα, παρουσία του Προέδρου του ΚΑΠΕ Δρος Σπυρίδωνος Οικονόμου.

Η σύμβαση, ποσού ύψους 3 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, υπεγράφη μετά την επιτυχή ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού και τους σχετικούς προσυμβατικούς ελέγχους. Η κατασκευαστική και δοκιμαστική περίοδος του έργου εκτείνεται σε 2 έτη. Ο Ανάδοχος έχει επιπλέον αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου για διάστημα 12 ετών.

Το έργο, που σχεδίασε και διαχειρίζεται το ΚΑΠΕ για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, στοχεύει σε διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού άνω του 85%, με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος, αποτελούμενου από ανεμογεννήτρια ισχύος 900 kW και φωτοβολταϊκό σταθμό 225 kW, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου 2,68 MWh/ 1,34 MW. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται λογισμικό βέλτιστης διαχείρισης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ σε θερμική ενέργεια, με ηλεκτρικές αντιστάσεις ισχύος 1,0 MW, η οποία θα αποθηκεύεται σε θερμοκρασία 115οC, σε δεξαμενές ζεστού νερού 500 κυβικών μέτρων. Τέλος, θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης σε ολόκληρο τον οικισμό του Αγίου Ευστρατίου για τη διανομή του ζεστού νερού στις κεντρικές θερμάνσεις των κατοίκων, μέσω κατάλληλων θερμικών υποσταθμών Σήμερα, οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα καλύπτονται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ, που λειτουργεί με καύσιμο πετρέλαιο, και η θέρμανση της πλειονότητας των σπιτιών και λοιπών κτηρίων στο νησί παρέχεται από λέβητες πετρελαίου.

Επ’ ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ δήλωσε «Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του έργου «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί» μπαίνει η σφραγίδα για μια ριζική αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, καθαρό ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι όμως και ένα άλμα της χώρας που δείχνει ότι όχι μόνο ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αλλά γίνεται πρότυπο σε ότι αφορά στην ενεργειακή αυτονομία των νησιωτικών και απομονωμένων κοινοτήτων.

Πρόκειται για μια επένδυση με ιδιαίτερη σημασία, που θωρακίζει ενεργειακά ένα νησί μας για το οποίο δεν προβλέπεται η διασύνδεσή του με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, το έργο τοποθετεί τον Άη Στράτη στην πρωτοπορία των «πράσινων» εξελίξεων στην Ευρώπη, με τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών, που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και επομένως οφέλη για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας. Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες του ΚΑΠΕ και τη συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας».

Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα Μαρία Κακαλή χαιρέτισε το γεγονός εξ αποστάσεως, λόγω συνθηκών, και υπογράμμισε το διαχρονικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πρωτοποριακό έργο, με πολλαπλά οφέλη για το νησί και με καθολική αποδοχή του από τους κατοίκους, καταλήγοντας: «Περιμένουμε την έναρξη των έργων με ανυπομονησία». Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την επιτυχία της να αναλάβει το έργο, το οποίο χαρακτήρισε ως μια μεγάλη νέα τεχνική- κατασκευαστική πρόκληση.

Ακολούθως συνόψισε τις θεσμικές καινοτομίες που διασφαλίζουν την πραγματοποίηση του έργου: το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος του Αγίου Ευστρατίου και ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών των εμπλεκομένων μερών [Υβριδικός Παραγωγός, ΔΕΗ και Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ)] που ενσωματώνεται στον Κώδικα ΜΔΝ, οι ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης του ενιαίου έργου, οι αρχές τιμολόγησης και η μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης. «Η κινητοποίηση των αρμόδιων θεσμικών φορέων (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΠΕΝ) σηματοδοτεί την εθνική προοπτική του έργου», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Συγχαρητήρια όμως αξίζουν πρώτα απ’ όλους στα στελέχη του ΚΑΠΕ, που δημιούργησαν τις συνθήκες αυτής της κινητοποίησης».

Ο κος Μανώλης Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο νησί», τη μετατροπή του δηλαδή σε νησί ενεργειακά αυτόνομο, σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στη βαρύνουσα σημασία του έργου, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Σπύρος Οικονόμου τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη μετάβαση του καινοτομικού έργου «Άη Στράτης-Πράσινο Νησί» στο στάδιο της τελικής υλοποίησής του. Το έργο θα αποτελέσει πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά και απομονωμένων κοινοτήτων, για πληθώρα μελλοντικών έργων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες έγχυσης μεταβαλλόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα και η δημιουργία ευφυών μικροδικτύων θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας».

Το έργο αποτελεί την κύρια δράση της Πράξης με τίτλο «Υποστήριξη των Πολιτικών και Κάλυψη Μελλοντικών Αναγκών – Πράσινο Νησί», η οποία είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2014-
2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

RELATED ARTICLES