Άμεσα η πρώτη ενεργειακή κοινότητα γυναικών στην Ελλάδα

152

  

«Γκάζι» για τη δημιουργία της πρώτης γυναικείας ενεργειακής κοινότητας στη χώρα μας, πατούν Ελληνίδες από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου, που ήδη δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, διατηρώντας από μικρές επιχειρήσεις «της γειτονιάς» μέχρι και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ήδη, 50 γυναίκες από τις παραπάνω περιοχές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στο εν λόγω εγχείρημα, που αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» την προσεχή Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν κοσμογονικές -όπως τονίζουν οι εμπνευστές του- αλλαγές στο πεδίο της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης «ΙΝΖΕΒ» Αλίς Κοροβέση, η οποία και ανέλαβε να «τρέξει» το εγχείρημα, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), που τον περασμένο μήνα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Κοιν. Σ.Επ ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP).

Η ΗΛΕΚΤΡΑ Energy είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που εργάζεται για ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κ. Κοροβέση, οι ενδιαφερόμενες για συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ηλικιών, «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιδεικνύουν γυναίκες επιχειρηματίες κοντά στα 50, αντιλαμβανόμενες περισσότερο την έννοια των ενεργειακών κοινοτήτων και τη σημαντικότητα του οφέλους που θα προκύψει για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις τους». Πάντως, η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος και για περισσότερες γυναίκες να δώσουν το “παρών”, αφού η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο».

Η «ταυτότητα» της πρώτης γυναικείας ενεργειακής κοινότητας και οι στόχοι

Στις δύο συναντήσεις εργασίας που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και νομικά η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας (ΕΚΟΙΝ) των γυναικών/μελών του ΣΕΓΕ και έτσι, σύμφωνα με την κ. Κοροβέση, «η έδρα της και το κόστος επένδυσης θα αποφασιστούν εντός τους επόμενου μήνα».

Στόχος της ενεργειακής κοινότητας θα είναι η ενίσχυση των ατομικών/ οικογενειακών εισοδημάτων, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας, με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, που αποτελεί μια αναδυόμενη κοινωνική τάση, με σκοπό να αντισταθμίσει την ενεργειακή ατζέντα των ορυκτών καυσίμων, μέσω της ενεργειακής μετάβασης σε πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα «περπατήσει» και θα στεφθεί με επιτυχία, η κ. Κοροβέση υπογραμμίζει την προοπτική των ενεργειακών κοινοτήτων. Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων  «REScoop», σήμερα  υπάρχουν 1500 ΕΚΟΙΝ, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες περισσότερες από400 ΕΚΟΙΝ, που δεν είναι όμως όλες ενεργές. «Οι αριθμοί αυτοί είναι ένα τρανό παράδειγμα της προοπτικής που έχουν οι Ενεργειακές Κοινότητες μέσω της δυνατότητας που δίνουν στους πολίτες να είναι αυτοί που θα παράγουν, ελέγχουν και καταναλώνουν την ενέργεια», υπογράμμισε.

Επτά στους 10 θεωρούν πως η ενεργειακή φτώχεια πλήττει την υγεία

Σε παγκόσμια πρόκληση για τη σύγχρονη κοινωνία έχει αναδειχθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, που αποτελεί ένα «πιεστικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, την αδυναμία των ανθρώπων να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, τη στασιμότητα ή τη μείωση των εισοδημάτων, τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και τον χαμηλό ρυθμό αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια κατοικιών με τεκμηριωμένες αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις», επισήμανε η κ. Κοροβέση.

Αναφερόμενη σε αποτελέσματα σχετική έρευνας που διενεργεί σε δείγμα 691 νοικοκυριών το ΙΝΖΕΒ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χαϊνριχ Μπελ Ελλάδα, το σύνολο της οποίας θα δημοσιοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, η κ. Κοροβέση επισήμανε ότι ποσοστό 55,6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δαπανά 11-30% του εισοδήματός του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ενώ το ποσοστό που δαπανά λιγότερο από 10% αντιστοιχεί στο 18,1% των ερωτηθέντων.

Περαιτέρω, το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πεποίθησή του αποτελεί πως το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλό έως πολύ υψηλό, ενώ μόλις το 6,9% εκτιμά πως το κόστος για την ενέργεια είναι αποδεκτό. Το 68,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ενώ μόλις το 2,7% όσων απάντησαν πιστεύει πως δεν υπάρχει καμία σχέση. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια σημείωσε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στο εντεινόμενο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας.

Το INZEB αποτελεί έναν φορέα συγκέντρωσης, διαχείρισης, τεκμηρίωσης και διάδοσης γνώσης και τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, ενώ στόχος του είναι να λειτουργήσει ως μία πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας και έντονης αλληλεπιδραστικής διάχυσης γνώσης συμβάλλοντας στην έρευνα, την προσαρμογή, την υιοθέτηση και την ευρεία διάδοση κατασκευαστικών προτύπων, που ως στόχο έχουν τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και των εκλυόμενων ρύπων του θερμοκηπίου.

ered.gr