Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση του Προαστιακού στην Κάτω Αχαΐα

377

  

oseTRAIN

Συνάντηση Περιφέρειας, ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «ανοίγει» πλέον τον δρόμο για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Πάτρα με την Κάτω Αχαΐα, καθώς πλέον το έργο έχει πλήρη ετοιμότητα για ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση από την Περιφέρεια και αναμένεται άμεσα να υποβληθεί προς αξιολόγηση, προκειμένου ο Προαστιακός της Πάτρας να είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ο τεχνικός φάκελος του έργου, έχει ήδη αξιολογηθεί από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, όμως δεν μπόρεσε να ενταχθεί, εξαιτίας της απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη νέων έργων.

Το θέμα του Προαστιακού συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τους προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και της ΕΡΓΟΣΕ Αθανάσιο Βούρδα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα.

Εκτός αυτού, τρία ήταν τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν κατά προτεραιότητα στη συνάντηση και ειδικότερα:

α) η πορεία εκτέλεσης των έργων μέχρι τον Ψαθόπυργο, η υπογειοποίηση στην Πάτρα και το σχέδιο για τις επόμενες δημοπρατήσεις μέχρι το Ρίο,

β) η παρουσίαση της μελέτης για τη γραμμή Πάτρα – Πύργος και Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία, καθώς και η επέκταση Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα και

γ) η λειτουργία γραμμής του Προαστιακού που θα συνδέει το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο.

Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα της ΕΡΓΟΣΕ που υλοποιούνται μέχρι το τμήμα του Ψαθοπύργου, έγινε ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσής τους με στόχο μέσα στο 2017 να λειτουργήσει στο σύνολό της η γραμμή.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της υπογειοποίησης στον αστικό ιστό της Πάτρας, για το οποίο τονίστηκε θα αποσταλούν επίσημες προτάσεις από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.

«Αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με κριτήρια την εξυπηρέτηση των πολιτών, τις δυνατότητες χρηματοδότησης, τη σύνδεση με το λιμάνι και την οικονομική συγκύρια, ενώ θα τεθούν και προς διαβούλευση στους φορείς» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 

Πάτρα – Πύργος και επέκταση προς Καλαμάτα

Σχετικά με το δεύτερο σημαντικό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση με την ηγεσία ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος, που έχει κλείσει εδώ και τόσα χρόνια, είναι ένα μείζονος σημασίας ζήτημα για τη Δυτική Ελλάδα και ιδίως για την Αχαΐα και την Ηλεία.

Για το τμήμα Πάτρα – Πύργος και Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία, η μελέτη θα παρουσιαστεί στον Πύργο μέσα στον Ιανουάριο του 2016, ενώ στα σχέδια της Περιφέρειας, αλλά και της διοίκησης του ΟΣΕ είναι να παρουσιαστεί στα μέσα του επόμενου έτους και η μελέτη για την επέκταση Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα.

 

Προαστιακός στην Αιτωλοακαρνανία

Το ζήτημα της λειτουργίας γραμμής Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στο τμήμα Μεσολόγγι – Αγρίνιο, τέθηκε σήμερα στη συνάντηση από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

Πρόκειται για μία πρόταση στην οποία υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και συμφωνήθηκε να υποβληθεί αίτημα από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει άμεσα από τις Υπηρεσίες η εκτίμηση για την κατάσταση του υφιστάμενου δικτύου, θα υλοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας και εφόσον οι προϋποθέσεις το επιτρέπουν, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Αθανάσιος Βούρδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας, καθώς και στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π.