“Έκρηξη” ληξιπροθέσμων οφειλών στο ΕΤΑΑ

153

  

etaa“Θηλιά” στο… λαιμό και του ασφαλιστικού ταμείου των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών έχει μπει από τα γιγάντια ληξιπρόθεσμα χρέη. 

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στις 5 Αυγούστου, το ανεξόφλητο σύνολο των οφειλών τον Ιούνιο του 2014 έφτασε τα 857,9 εκατ. ευρώ. 

Κάνοντας μία προβολή της μηνιαίας δαπάνης του ΕΤΑΑ για συντάξεις σε 82.983 δικαιούχους σε ολόκληρο το έτος (69,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014) φαίνεται πως οι ετήσιες σχετικές δαπάνες φτάνουν τα 836,4 εκατ. ευρώ. 

Συνεπώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ξεπερνούν το 102% των ετήσιων δαπανών για συντάξεις. 

Τα χρέη προς το ΕΤΑΑ φαίνεται πως ξεπέρασαν το 100% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών κατά το διάστημα Απρίλη – Μάη του 2014. 

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο το ανεξόφλητο σύνολο των οφειλών προς το ΕΤΑΑ έφτανε τα 762,6 εκατ. ευρώ. 

Το Μάη, όμως, το σύνολο αυτό εκτινάχτηκε στα… 864,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 102 εκατ. ευρώ (11,8%). Συνεπώς μόνο σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν παραπάνω από 10%! 

Η μικρή μείωση των ληξιπροθέσμων η οποία παρατηρήθηκε το Ιούνιο, καθώς έπεσαν από τα 864,2 εκατ. ευρώ στα 857,9 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά αλλάζει τη γενική εικόνα. 

Δραματική είναι και η πορεία των ρυθμίσεων με τη “Νέα Αρχή”. 

Οι ρυθμίσεις τον Απρίλη του 2014 αφορούσαν μόλις τα 31,7 εκατ. ευρώ (ή το 4,1% του συνόλου των ληξιπροθέσμου χρέους), τον Μάιο τα 32,9 εκατ. ευρώ για να φτάσουν τον Ιούνιο μόλις τα 23,7 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως το ΕΤΑΑ λειτουργεί βασικά χάρη στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν συνεισφέρει κανένα πόρο σ΄ αυτό. Αυτό σημαίνει πως οι συντάξεις των “ανενεργών” ασφαλισμένων (σ.σ. των απομάχων της δουλειάς) του ΕΤΑΑ πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ενεργών ασφαλισμένων (σ.σ. αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται). 

Στο ΕΤΑΑ υπάγονται τα ακόλουθα ταμεία: 

ΤΑΝ (νομικοί) 

ΤΣΑΥ (Υγειονομικοί) 

ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) 

ΤΑΣ (συμβολαιογράφοι) 

ΤΠΔΑ (Δικηγόροι Αθηνών) 

ΤΠΔΘ (Δικηγόροι Θεσσαλονίκης) 

ΤΥΔΠ (Δικηγόροι Πειραιά) 

ΤΥΔΕ-ΤΠΔΕ (Δικηγόροι Επαρχιών και Δικαστικών Επιμελητών) 

Να σημειωθεί πως τα ληξιπρόσθεσμα χρέη του ΟΑΕΕ (7,2 δισ. ευρώ) αντιστοιχούν περίπου στο 276 % των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών του ταμείου. Αν αφαιρέσει κανείς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού (1,4 δισ. ευρώ), τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν το… 600% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ή αλλιώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές είναι έξι φορές μικρότερες από τις ληξιπρόθεσμες.


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πηγή: www.capital.gr