Αγωγές από ιδιοκτήτες για την διόρθωση αστοχιών και λαθών κατά την πρώτη ανάρτηση Κτηματολογίου στην Αλόννησο

445

  

Προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση συνεργασίας είχε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργο Στύλιο, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, για τις αστοχίες και τα λάθη, που προέκυψαν από την  ανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αλόννησο. Δυστυχώς, η ανάρτηση των δασικών χαρτών, στον Ν. Μαγνησίας, επέτεινε τις κτηματολογικές αστοχίες και τα λάθη, ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να ζητείται η άμεση επίλυση των αδυναμιών, που έχουν προκύψει. Για το ζήτημα των δασικών χαρτών, συνολικά, προηγήθηκε συνάντηση της κ. Μακρή με τον αρμόδιο Υφυπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Αμυρά, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, για την Αλόννησο, πολλοί από τους ιδιοκτήτες  υποχρεώθηκαν  να καταφύγουν στην δικαιοσύνη καταθέτοντας  αγωγές για την διόρθωση αστοχιών και λαθών, που προέκυψαν, κατά την πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου. Μια στις τρεις περιπτώσεις αγωγών αφορούν σε ακίνητα, τα οποία απεικονίζονται με εσφαλμένα τετραγωνικά μέτρα και για την διευθέτηση αυτού του ζητήματος, ο Δήμαρχος Αλοννήσου έχει προτείνει την διόρθωση των αρχικών εγγραφών όλων των ενοτήτων του Δήμου με την διαδικασία του προδήλου σφάλματος. Οι άλλες δύο περιπτώσεις προσφυγών στην δικαιοσύνη αφορούν σε θιγόμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και ειδικότερα, σε αστοχίες και προβλήματα, που προέκυψαν επειδή εκτάσεις, που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα στον κυρωμένο δασικό χάρτη, αλλά και εκτάσεις, που έχουν καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτησίας», δεν έχουν αποδοθεί στους αρχικούς δικαιούχους, σύμφωνα με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας. Οι πρώτες πρόκειται για εκτάσεις, οι οποίες έχουν καταχωριστεί ως ιδιοκτησίες του Δήμου Αλοννήσου, μετά από εσφαλμένη ερμηνεία του χαρακτήρα τους και εσφαλμένη απόδοσή τους ως δασικές.

Ο κ. Στύλιος δεσμεύθηκε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του θα βρίσκονται σε διαρκή και στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αλοννήσου προκειμένου να τους υποδειχθούν δύο πιλοτικές περιοχές για να ξεκινήσει η  διόρθωση. Σημείωσε ακόμη, ότι για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στον Νομό Μαγνησίας, που επέφερε, επίσης, πολλά κτηματολογικά προβλήματα, τόσο σε περιοχές του Ανατολικού Πηλίου όσο και της Αλοννήσου, θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας, την ερχόμενη εβδομάδα, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά προκειμένου, από κοινού, να διαγνώσουν τα προβλήματα, να εξετάσουν τα δεδομένα και τις πιθανές εναλλακτικές, να ρυθμίσουν τα ζητήματα και να προγραμματίσουν τον οδικό χάρτη για την επίλυση και διευθέτηση των θεμάτων των δασικών χαρτών.

 

ert.gr