Ακίνητα: Έκρηξη των κτιριακών έργων ΣΔΙΤ

384

  

«Αυγατίζουν» τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν «πεδίο δόξης λαμπρό», τόσο για εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όσο και για κατασκευαστικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον σχετικό κατάλογο έργων, αποτελεί το έργο της κατασκευής και διαχείρισης πέντε νέων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Το σχετικό έργο ΣΔΙΤ θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έλαβε πρόσφατα την απαιτούμενη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ. Το έργο αφορά πέντε νέα κτίρια σε Αχαΐα, Καρδίτσα, Ημαθία, Λευκάδα και Έβρο.

Σε σχετική του δήλωση, ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «με την κατασκευή των πέντε νέων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμους νομούς της χώρας μέσω ΣΔΙΤ, η εικόνα της Αστυνομίας αναβαθμίζεται και ενισχύεται το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, ιδίως για τις εταιρείες ακινήτων, έχει προξενήσει ο διαγωνισμός που «τρέχει» το Υπ. Υποδομών για την κατασκευή και διαχείριση του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Μεταξύ άλλων, το έργο διεκδικούν η κοινοπραξία της Dimand Real Estate με τον όμιλο Mytilineos, ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Redex σε κοινοπραξία με την Intrakat, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Άβαξ.

Το έργο είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού κτιρίου γραφείου σε ιδιόκτητη έκταση του υπουργείου, επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων, κοντά στον σταθμό «Ρουφ» του Προαστιακού. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 166 στο ύψος του Ταύρου. Αυτή την περίοδο, προχωρά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει τον καθορισμό των επιμέρους τεχνικών προδιαγραφών του κτιρίου που θα κατασκευαστεί, ώστε στη συνέχεια να υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάδοχος κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Στο νέο κτίριο, θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι συνέργιες θα είναι δεδομένες, όπως επίσης και η θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Υπ. Υποδομών, όχι μόνο των περιβαλλοντικών προδιαγραφών του νέου κτιρίου, αλλά κι εξαιτίας της μείωσης των μετακινήσεων, που θα προκύψει από την συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε έναν χώρο.

Ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ που έχει προσελκύσει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αφορά στην ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας στην έκταση της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο. Εκεί, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου, το οποίο θα φιλοξενεί χώρους έρευνας και καινοτομίας, γραφεία και ασφαλώς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

Στον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, συμμετέχουν η Intrakat σε συνεργασία με την Intracom Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις και η Dimand Real Estate. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται εν τέλει να απαιτηθούν ακόμα και 100 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη σχετική μελέτη, προβλέπεται να καλυφθούν τα 10 από τα 18 στρέμματα της έκτασης, ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση αγγίζει τα 46.000 τ.μ., εξ αυτών, 24.500 τ.μ. θα αφορούν σε χώρους γραφείων, ενώ οι υπόλοιπες κτιριακές δομές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη και εργαστήρια. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος «εκκόλαψης» και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομών, αλλά και την ανακατασκευή των υφιστάμενων ακινήτων, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου και στη συνέχεια θα έχει την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει προκύψει ανάδοχος.

powergame.gr