Ακόμη και σε διπλασιασμό εισφορών οδηγεί η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς μηχανικούς

351

  

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αναδείχθηκε η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς μηχανικούς. Τα έντυπα, όπως παράλληλα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που φιλοξενούν δημοσιεύματα, τα οποία παρουσιάζουν τη νέα εγκύκλιο, σχεδόν στο σύνολο τους κάνουν λόγο για «εισφορές φωτιά», και «τσουχτερές αυξήσεις». Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, (σχετικά δημοσίευσε το newsletter TEE στο χθεσινό τεύχος), με τίτλο «στο 46,06% οι εισφορές μισθωτών μηχανικών» ενδεικτικά σημειώνεται: Η «Καθημερινή» γράφει ότι: «ακόμη και σε διπλασιασμό των εισφορών για τους μισθωτούς πολιτικούς μηχανικούς αρχιτέκτονες, μηχανολόγους κ.λπ. οδηγεί το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Το «Έθνος» γράφει ότι «η μετάβαση από το ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ επιφέρει αυξήσεις-φωτιά στα καταβαλλόμενα ποσά των μισθωτών μηχανικών, με μεγαλύτερους χαμένους τους παλαιούς ασφαλισμένους». Ο «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνει ότι «σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, για ορισμένες κατηγορίες οι εισφορές διπλασιάζονται με την επιβάρυνση να φτάνει το 46,06%. Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως τους παλαιούς υψηλόμισθους ασφαλισμένους. Ειδικά για την κύρια ασφάλιση καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ, που ίσχυε για τις εισφορές για ασφαλισμένους πριν το 1993».

Η «Ναυτεμπορική» αναφέρει ότι «τσουχτερές θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και των μηχανικών ασφαλισμένων στο τέως ΤΣΜΕΔΕ που εργάζονται ως μισθωτοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και των εργοδοτών τους από την 1 /I/2017», ενώ η «Δημοκρατία» κάνει λόγο για «τρελό χαράτσι 37,9% στους δικηγόρους και 46% στους μηχανικούς».

Παράλληλα η «Ημερησία» επισημαίνει στο ρεπορτάζ της ότι «μεγάλη επιβάρυνση θα έχουν, με το νέο σύστημα, μηχανικοί – μισθωτοί που έως και τα τέλη του 2016, πλήρωναν εισφορές με βάση το κατώτατο πλαφόν, που ήταν στα 2.430 ευρώ αντί των 5.860,80 ευρώ».

Η εφημερίδα «Αληθινές ειδήσεις» σημειώνει ότι οι εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες διαμορφώνονται αθροιστικά στο 45,06%, ενώ , επιβάλλεται εισφορά 1% για επαγγελματικό κίνδυνο».

Πιο αναλυτικά στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σημειώνεται ότι « για την κύρια ασφάλιση καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυε για τις εισφορές (εργοδοτών και εργαζομένων) στην περίπτωση των ασφαλισμένων πριν από το 1993. Ορίζεται για όλους εισφορά 20%, που επιμερίζεται σε 6,67% για τους εργαζομένους και 13,33% για τους εργοδότες και ως ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές, τίθενται τα 5.860 ευρώ. Συνεπώς, κάποιος υψηλόμισθος μηχανικός ή αρχιτέκτονας θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος εισφορές 390,8 ευρώ τον μήνα για κύρια ασφάλιση, ενώ και ο εργοδότης θα καταβάλει 781,1 ευρώ, ήτοι 1.172 ευρώ.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι το νέο πλαίσιο ισχύει για όσους υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ και παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση» Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «για τον κλάδο σύνταξης, το συνολικό ποσοστό 20% επιμερίζεται σε 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη. Υπόχρεος για την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, για λογαριασμό του οποίου οι ασφαλισμένοι των παραπάνω κατηγοριών παρέχουν τις υπηρεσίες τους περιοδικά έναντι παροχής.

Για τον κλάδο ασθένειας επιβάλλονται εισφορές 7,10% (2,55% ο ασφαλισμένος και 4,55% ο εργοδότης), για επικουρική σύνταξη 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη (σύνολο 7%) μέχρι 31/5/2019, ενώ προβλέπονται και εισφορές 3,28% για τον ασφαλισμένο και 3,68% για τον εργοδότη (σύνολο 6,96%) υπέρ ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ ΟΕΚ, ΟΕΕ κ.λπ.

Για εφάπαξ ο εργαζόμενος θα καταβάλει εισφορές 4%, ενώ μόνον ο εργοδότης θα καταβάλει 1% εισφορά για την κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου. Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς ασφαλισμένων και εργοδοτών ορίζεται για το 2017 στις 5.860,80 ευρώ, το οποίο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο την εισφορά ασφαλισμένου».

 

tee.gr