Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

619

  

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.

Αλλαγές στα κριτήρια συμμετοχής στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται πριν το καλοκαίρι με στόχο να ενισχυθούν κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά και να πέσουν τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας της χώρας.

Το στίγμα των επικείμενων αλλαγών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα τονίζει ότι στα επόμενα βήματα του προγράμματος θα δούμε να δίνεται έμφαση στη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως σε φτωχότερα νοικοκυριά τα σπίτια των οποίων παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας. Για το λόγο αυτό δε θα αποτελεί κριτήριο μόνο ο χρόνος υποβολής της αίτησης αλλά θα προστεθούν διαφορετικά κριτήρια επιλογής για να ενισχυθεί η παραπάνω κατηγορία.

Όπως σημείωσε η κ. Φερέιρα η μέχρι σήμερα επιλογή της «εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας από την κυβέρνηση έγινε με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στην επιλογή». Ωστόσο, η αλλαγή αυτή θα συνεισφέρει σύμφωνα με την επίτροπο στην καλύτερη ιεράρχηση των έργων.

Η επίτροπος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή στο Εξοικονομώ «αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όρων των μελλοντικού προγράμματος και να εξασφαλίσει καλύτερη ιεράρχηση των έργων, συνάδει δε με τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ανακοίνωση για το κύμα ανακαινίσεων και το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας του σχεδίου κλιματικών στόχων για το 2030».

Υπενθυμίζεται ότι την αλλαγή αυτή είχαν προαναγγείλει πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, δεν θα ισχύει πια το σύστημα fist in – first serve (ένταξη με σειρά προτεραιότητας), αλλά σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα θεσπιστούν νέα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης των δυνητικά ωφελούμενων.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν πολλά παράπονα για το σύστημα της ένταξης ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης, καθώς μάλιστα αρκετά γραφεία μηχανικών χρησιμοποιούσαν ειδικό software αυτόματης συμπλήρωσης των αιτήσεων και έπαιρναν το προβάδισμα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να εντάσσονται στο πρόγραμμα και αυτοί.

Η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αξιοποιώντας και τις ανανεώσιμες πηγές. Αναφερόμενος στις κινήσεις του ΥΠΕΝ για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πρόσφατα, μιλώντας στο «11th Annual Capital Link Sustainability Forum», ότι θα υπάρξουν κινήσεις του ΥΠΕΝ για την προώθηση διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε παραγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτές. «Θα ετοιμάσουμε σχήμα που θα μπορεί να στηρίξει και ευάλωτα νοικοκυριά. Στόχος είναι να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις

Εξάλλου, ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και για τις επιχειρήσεις. «Θα προχωρήσουμε σε “Εξοικονομώ” και για τις επιχειρήσεις. Άρα θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά οι επιχειρήσεις και έτσι να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις το κόστος της ενέργειας είναι φυσικά να καταναλώνεις λιγότερο όχι επειδή δουλεύεις λιγότερο αλλά επειδή πετυχαίνεις την ίδια αποδοτικότητα, την ίδια παραγωγικότητα εξοικονομώντας ενέργεια, δηλαδή καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Είναι ένας τρόπος φυσικά να μειώσεις το κόστος της ενέργειας και άρα αυτό θα το προχωρήσουμε.

businessdaily.gr