Αναμονή άνω των 9 μηνών για την έκδοση άδειας δόμησης

356

  

Με την αναμονή να φτάνει και να ξεπερνάει ακόμα και τους εννέα μήνες, η έκδοση άδειας δόμησης έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για πολίτες που θέλουν να εκτελέσουν κάποια οικοδομική εργασία, αλλά αποθαρρύνονται.

Η προβληματική στη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΔΣ του τμήματος Ροδόπης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Ανέστη Θ. Βακιάνη και τα μέλη της Αντώνη Καλίτση, Αντώνη Αντωνιάδη και Αθανάσιο Κουρή, με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Μάλιστα η συνάντηση αυτή δεν ήταν η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία, όσο η Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και προβληματική στη λειτουργία της.

Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που Υπηρεσία Δόμησης δεν έχει τον φόρτο που είχε στο παρελθόν, καθώς πλέον η οικοδομική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, όμως και πάλι οι άδειες καθυστερούν να εκδοθούν πάνω από 9 μήνες. “Είναι μεγάλο διάστημα και είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας” σημειώνει ο κος Βακιάνης, “η μεγάλη καθυστέρηση αποθαρρύνει και τους πολίτες.

Να φανταστείτε ότι ένας πελάτης μου που ζει στη Γερμανία όταν του είπα το χρονικό διάστημα για έκδοση άδειας μου είπε “για ποιο λόγο καθυστερούν τόσο πολύ”. Δεν μπορούσε να το πιστέψει διότι στη Γερμανία ισχύουν άλλοι ρυθμοί και επιπλέον επεξηγεί ο υπάλληλος γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, ενώ εδώ δεν εξηγεί τίποτα”. Το πρόβλημα στην έκδοση αδειών αφορά το σύνολο των εργασιών που μπορούν να εκτελεστούν από τους πολιτικούς μηχανικούς.

Τα προβλήματα γνωστά, αλλά επιτακτικό να λυθούν. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του τμήματος Ροδόπης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε συνεργασία με το δήμαρχο, ο οποίος τους ζήτησε να προτείνουν λύσεις.

Στη μετακίνηση προσωπικού από άλλη υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής στην Υπηρεσία Δόμησης προσανατολίζεται ο δήμαρχος, ενώ επεξεργάζεται πρόταση ενίσχυσης της υπηρεσίας στην Κομοτηνή με δημοτικούς υπαλλήλων των τριών όμορων Δήμων της Ροδόπης. Όπως μας ενημερώνει ο κος Βακιάνης “η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής εξυπηρετεί και τους Δήμους που δεν έχουν πολεοδομικά γραφεία, ενώ θα έπρεπε να έχουν, όπως ο δήμος Αρριανών, ο δήμος Ιάσμου και ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τους Δήμους να στέλνουν κάποια άτομα έστω με απόσπαση διετίας, ώστε να εξυπηρετούν τις άδειές τους, τουλάχιστον δηλαδή τις άδειες που αφορούν τους δικούς τους Δήμους. Αυτό είναι σε διαπραγμάτευση, να έρθει δηλαδή κάποιο προσωπικό από άλλους Δήμους εδώ στην Κομοτηνή”.

Με τη νομοθεσία ανά χείρας οι πολιτικοί μηχανικοί ζητούν, επίσης, να πρωτοκολλείται άμεσα ένας φάκελος και στην συνέχεια να ελέγχεται ενδελεχώς. “Η νομοθεσία έχει πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα για να εξυπηρετούνται, αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται, πρωτοκολλείται και εξέταζαν επί της ουσίας.

Όμως εμείς τους υποβάλαμε κάποια χαρτιά, σύμφωνα με τα οποία θα ελέγχουν και θα πρωτοκολλείται άμεσα, διότι αν δεν πρωτοκολλείται μια οικοδομική άδεια, αυτό σημαίνει ότι αύριο μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία και κάποιος ο οποίος ζητά κάτι με μια ισχύουσα νομοθεσία π.χ. ένα συντελεστή δόμησης, αύριο μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο και να μην ισχύει αυτή η νομοθεσία”.

Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα για την πρωτοκόλληση ενός φακέλου, κος Βακιάνη λέει με έμφαση “αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα”.

Όσον για τον εύλογο χρόνο έκδοσης μίας άδειας δόμησης ο κος Βακιάνης αναφέρει “ο χρόνος που ορίζει η νομοθεσία για την έκδοση άδειας είναι πολύ σύντομος, ένας μήνας, το πολύ 2 μήνες και αυτό σε περίπτωση που υπάρχει φόρτος εργασίας. Παλιά έβγαζαν 1.000 άδειες, ενώ τώρα βγάζουν 50-80. Εμείς πήραμε στοιχεία από παραπλήσιους νομούς για το τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, κάναμε μια πολύ οργανωμένη μελέτη. Από αυτήν προκύπτει ότι οι γειτονικοί νομοί είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς, εκτός από την Καβάλα”.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ του τμήματος Ροδόπης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα βελτίωσης της οργάνωσης και της λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής, λόγω μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων έκδοσης των αδειών δόμησης.

Υπήρξε πνεύμα συνεννόησης των δύο πλευρών και σύμπνοιας των απόψεων που εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου, ενώ ο κ. Πετρίδης υποσχέθηκε να βρει άμεσες λύσεις.

xronos.gr