Αντίστροφη μέτρηση για το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης.

200

  

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης τέταρτης γενιάς, του οποίου η πρώτη φάση είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το πάρκο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση 760 στρεμμάτων, η οποία ανήκε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο. Το πρώτο αυτό κρίσιμο βήμα για την δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης, διαδέχτηκε, πριν από μερικές ημέρες, η θέσπιση, μέσω τροπολογίας  του υπουργείου Οικονομικών συγκεκριμένων διατάξεων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με το γραφειοκρατικό σκέλος της μεταβίβασης του ακινήτου, όπως και τους όρους βάσει των οποίων θα δημιουργηθεί το πάρκο τεχνολογίας.

Το ακίνητο

Η έκταση που θα δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο βρίσκεται στη Θέρμη και είναι παραθαλάσσια, διαθέτοντας μέτωπο 750 μέτρων στον Θερμαϊκό Κόλπο. Ανήκε στην ΕΡΤ, μεταβιβάστηκε το 2013 στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά πριν από μερικά χρόνια, η στρατηγική αξιοποίησης του ακινήτου άλλαξε. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η επιστροφή του στο Δημόσιο, προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (τον διαχειριστικό φορέα που έχει αναλάβει να οργανώσει και να προωθήσει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης) με στόχο τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

Οι πρόσφατες διατάξεις του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ότι το ακίνητο θα παραμείνει για δύο χρόνια στην κυριότητα του Δημοσίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων:

– η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) που θα δημιουργηθεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότησή του που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της Α’ φάσης του έργου. Η πρώτη αυτή φάση του έργου τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε περίπου 60.000 τ.μ. σε συνολικά 670 στρέμματα. Εάν το έργο προχωρήσει, βάσει χρονοδιαγράμματος, εκτιμάται ότι θα είναι δυνατόν  στο πάρκο να εγκατασταθούν εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικές ομάδες έως το τέλος του 2023 – αρχές 2024.

–  η σύνταξη του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου από την ΕΑΝΕΠ, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη των αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών, καθώς επίσης των μελετών που είναι απαραίτητες για τη συνολική αδειοδότηση και κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και απαιτούμενων υποδομών του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου τέταρτης γενιάς και αναλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Οι παραπάνω δύο ενέργειες θα πρέπει να λάβουν χώρα σε διάστημα δύο ετών, ειδάλλως, το ακίνητο θα επιστρέψει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Πηγές αναφέρουν ότι είναι εφικτό οι διαδικασίες να υλοποιηθούν σε διάστημα δύο χρόνων, με τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου να αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

capital.gr