Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑπαιτούνται επενδύσεις άνω των 32 δισ. στην ενέργεια

Απαιτούνται επενδύσεις άνω των 32 δισ. στην ενέργεια

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός απαιτεί ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη δεκαετία, υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης.

«Κλιματική αλλαγή – Μεταρρυθμίσεις – Ασφάλεια: Αυτές είναι οι τρεις λέξεις κλειδιά γύρω από τις οποίες ξεδιπλώνεται η μεγάλη αλλαγή στον ενεργειακό τομέα και η υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων της παρούσας κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που έχει αποσταλεί στην Κομισιόν μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, σημείωσε, αποτελεί ένα συνεκτικό πλαίσιο το οποίο περιγράφει τον τρόπο και τα χρονοδιαγράμματα για να πετύχουμε φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους με ορίζοντα το 2030:

  • τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ΑΠΕ (32%) και
  • τη μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση για σειρά κλάδους της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 33%, ήτοι 1,5% ετησίως.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ο Υπουργός επισήμανε ότι ολοκληρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις διατηρώντας ως βασική αρχή τη διατήρηση των υποδομών-δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο. Μίλησε για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα του 2019.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, υπογράμμισε το στόχο για μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας από το εξωτερικό, μέσω των περιφερειακών ενεργειακών διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο του target-model για τη σύζευξη των ευρωπαϊκών αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε σειρά έργων υποδομών, όπως οι αγωγοί TAP, IGB, East Med, καθώς και οι τερματικοί σταθμοί LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στη διασύνδεση των νησιών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτό.

Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017 και η μονογραφή των συμβάσεων έγινε ένα χρόνο μετά, Πρόσφατα υπεβλήθη η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές. Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

Kλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός, τόνισε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός απαιτεί ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων άνω των 32 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη δεκαετία.

 

www.euro2day.gr

RELATED ARTICLES