Αποχωρεί και η Petroceltic από την ελληνική αγορά πετρελαίων

163

  

oilΣτο επίκεντρο της διαμάχης των μετόχων της ιρλανδέζικης Petroceltic βρέθηκε η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναζητείται πλέον αγοραστής για το μερίδιο στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του Πατραϊκού κόλπου.

Η εταιρεία ως γνωστόν έχει αναλάβει μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Edison την έρευνα και ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής, στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού open door.

Ωστόσο η ιρλανδέζικη εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με το μέτοχο μειοψηφίας Worldview Capital Management, ένα fund με έδρα την Ελβετία, που έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο από το 2011 ελέγχοντας σχεδόν το 30%.

Το fund έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τα πεπραγμένα της διοίκησης κάτι που αναμένεται να το πράξει και επισήμως στο πλαίσιο της ΓΣ των μετόχων που είναι προγραμματισμένη αύριο.

Μεταξύ άλλων η Worldview έχει ασκήσει κριτική για σπατάλες σε επενδύσεις σε διάφορα project αλλά και για τη χρονική καθυστέρηση στην ανάπτυξη παγίων που θεωρούνται σημαντικά, με κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα.
Ο εκπρόσωπος του fund ζητεί από την εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο να ξεφορτωθεί assets στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ιταλία και στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Επίσης η Worldview έχει εκφράσει παράπονα για τους χειρισμούς της διοίκησης στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας στην εταιρεία Dragon Oil από το Ντουμπάι, οι οποίες κατέληξαν σε ναυάγιο.

Τώρα, οι πληροφορίες περί ειλημμένης απόφασης της Petroceltic για αποχώρηση από την Ελλάδα επιβεβαιώνονται και από τη συμμετοχή της εταιρείας στο συνέδριο APPEX στο Λονδίνο, σε ειδική παρουσίαση που τιτλοφορείται «Divestment opportunity in proven petroleum system, Western Greece» και θα πραγματοποιηθεί από το στέλεχος της εταιρείας Peter Shiner, Petroceltic International PLC.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr