«Ασφυκτική» προθεσμία και προβληματισμός για τα μικρά γεωτεμάχια εκτός σχεδίου

124

  

“Πιέζει” ασφυκτικά η προθεσμία για χιλιάδες ιδιότητες που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εκδώσουν οικοδομική άδεια προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να μπορούν εντός των επόμενων ετών να χτίσουν με τους κανόνες της κατά παρέκκλιση δόμησης σε μικρά οικόπεδα, στις εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες που θα εκδώσουν οικοδομική πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 9 Δεκεμβρίου, θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν εντός τεσσάρων ετών ενώ όσοι ιδιοκτήτες στο λιγότερο από ένα μήνα που απομένει δεν προλάβουν να εκδώσουν άδεια, χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν, σε συγκεκριμένα γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων. Σημειώνεται, ότι με το νόμο 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, αρχικά ενός έτους και στη συνέχεια διετίας, έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης στα μικρά οικόπεδα, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιέσεις και τα αιτήματα με επισημάνσεις φορέων, μεταξύ των οποίων και του ΤΕΕ προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, οι οποίοι ζητούν να θεσμοθετηθεί παράταση για τη δυνατότητα δόμησης στα μικρά οικόπεδα έως το τέλος του 2025 παράλληλα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και να μην απαξιωθούν χιλιάδες μικρές ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα.

 ΟΙ ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ- ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στην Κρήτη, μια περιοχή της χώρας με σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπως και το Ρέθυμνο, τα αιτήματα πέφτουν “βροχή” στις κατά τόπους πολεοδομίες, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά καθιστώντας πρακτικά σχεδόν αδύνατο να εκδοθούν οι εν λόγω άδειες έως τις 9 Δεκεμβρίου. Ενδεικτικό είναι πως στην πολεοδομία Ρεθύμνου το σύστημα “φρακάρει”, αφού πέραν της καθημερινότητας, το 50% του όγκου εργασίας που έχει προστεθεί αφορά τα αιτήματα για τα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα με τους ιδιοκτήτες να πασχίζουν να εκδώσουν τις σχετικές άδειες πριν την καταληκτική προθεσμία. Αυτό έχει οδηγήσει σε “ασφυξία” την υπηρεσία όπου έχουν ήδη κατατεθεί εκατό σχετικά αιτήματα και εκτιμάται πως θα κατατεθούν ακόμη δεκάδες, μέσα σε χρονικό διάστημα που πρακτικά είναι αδύνατο να δοθεί το “πράσινο φως” για ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων αυτών.

Την ίδια ώρα όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χανιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χωροταξίας και Πολεοδομίας και διοργανώθηκε από το Δήμο Χανίων και το ΤΕΕ -τμήμα Δυτικής Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε Χανίων, καμία πρόθεση για παράταση της ημερομηνίας δεν έχει εκφραστεί για την ώρα από πλευράς της πολιτείας.

 ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ: “ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΑΡΑΛΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ”

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΤΕΕ Στέλιος Ξεζωνάκης, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν η αναστάτωση που έχει προκληθεί με αφορμή τα μικρά οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου δόμησης και οι ασφυκτικές ημερομηνίες για την έκδοση των αδειών. Όπως επεσήμανε ο ίδιος η θέση του ΤΕΕ παραμένει σταθερή και δεν είναι άλλη από το να “ρυθμιστεί” το τοπίο – που θα περιλαμβάνει και τα μικρά οικόπεδα- μέσω του ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού που έχει μπει σε “τροχιά” για το σύνολο των περιοχών της χώρας και όχι νωρίτερα με “αποσπασματικές” κινήσεις και “ασφυκτικές” ημερομηνίες.

Ο ίδιος εξήγησε: “Απ΄ ό,τι όλα δείχνουν η αίσθηση μου είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για παράταση. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, που είναι πάντα καταρτισμένος και ακριβής στα όσα λέει, είπε ότι η αρχική πρόθεση του Νόμου 4759/2020 και του τότε Υπουργού ήταν να κοπεί εντελώς η εκτός σχεδίου δόμηση με ένα Νόμο. Το ΤΕΕ έχει μια καλή θέση. Όπως τότε έτσι και τώρα και λέμε ότι δεν θέλουμε παρατάσεις. Θέλουμε ο πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος έχει ανακοινωθεί, ανατίθεται και θα ολοκληρωθεί έως το 2025, να ορίσει αυτός τι θα γίνει. Αν κάπου πρέπει να κοπεί η παρέκκλιση, να κοπεί, αλλά να μην καταργήσουμε ένα Νόμο που ισχύει από το 1978 επειδή δεν έχουμε υπομονή τρία ακόμα χρόνια. Η θέση του ΤΕΕ ήταν τότε να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και μέσω αυτού με επιστημονικά κριτήρια, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τότε στις διαβουλεύσεις που γινόταν από την πίεση το παιχνίδι παίχτηκε στα μικρά οικόπεδα, στα κατά παρέκκλιση. Τότε είπαν να ισχύουν οι προϋποθέσεις αυτές μέχρι την έγκριση των ΤΠΣ. Για να περάσει όμως αυτό τέθηκε βέτο από τον τότε υπουργό ο οποίος πρόσθεσε την φράση να μην υπερβαίνει τα δύο έτη. Η θέση του ΤΕΕ ήταν και παραμένει να απαλειφθεί ο όρος για τα δύο έτη και να ισχύουν μέχρι να εγκριθούν τα ΤΠΣ. Δεν ζητάμε παράταση, θέλουμε να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν, να μην δημιουργηθεί τρομερή αναστάτωση. Όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα ΤΠΣ σε κάθε περιοχή, θα ξεκαθαρίσει ούτως η άλλως το τοπίο”.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ- ΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Όπως επεσήμανε ο κος Ξεζωνάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπήρξε μια σημαντική διευκρίνηση όπου τονίστηκε πως “στις περιοχές όπου έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό δεν τίθεται θέμα παρεκκλίσεων”.

“Ο μισός Νομός έχει ζήτημα παρεκκλίσεων και ο άλλος μισός όχι”

Συγκεκριμένα στο Νομό Ρεθύμνου, οι περιοχές αυτές που έχουν πολεοδομικό σχεδιασμό και δεν τίθεται ζήτημα παρεκκλίσεων, όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης είναι ο πρώην Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Λάμπης και ο Δήμος Λαππαίων. Αντίθετα στο Δήμο Αρκαδίου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου τα δεδομένα είναι διαφορετικά και συγκεκριμένα όπως είπε: “εκεί τα μικρά οικόπεδα δεν χτίζουν. Δηλαδή ο μισός Νομός χτίζει στα μικρά οικόπεδα και ο άλλος μισός όχι”.

Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία όπως είναι λογικό, δημιουργούν έντονο προβληματισμό και αναστάτωση με το ΤΕΕ να υπογραμμίζει πως ναι μεν ζητούμενο είναι να υπάρξει χωροταξική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την εν λόγω διάταξη, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης μια “πιεστική και άνευ λόγου διαδικασία που μόνο αναστάτωση δημιουργεί”

Παράλληλα, πρόσθεσε: “Κανείς δεν θέλει να χτίζουμε άναρχα και πρώτα από όλα το ΤΕΕ. Δεν θέλουμε να ξεπετάγεται μια οικοδομή στο πουθενά και να πρέπει να πάνε μετά και τα δίκτυα στο πουθενά, η ΔΕΗ στο πουθενά ή να πρέπει να κάνουμε δρόμους στο πουθενά. Καλώς ή κακώς υπήρχε μια κατάσταση εδώ και χρόνια. Έρχεται η κυβέρνηση λοιπόν για πρώτη φορά και λέει θα οργανώσω τη χώρα χωροταξικά. Μας λέει ότι μέσα σε πέντε χρόνια βρήκαμε τα λεφτά να οργανώσουμε χωροταξικά -έως το 2025 – όλη τη χώρα. Και το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να έρθει τώρα το κράτος να βάλει αυτή τη διάταξη; Όπως και το ερώτημα από όλους αυτούς τους ανθρώπους που από το υστέρημά τους πήγαν να βγάλουν άδεια, στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούν να χτίσουν; Γιατί θα πρέπει να χτίσουν, διαφορετικά θα χάσουν την άδειά τους. Δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί γίνεται αυτό”.

ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ

Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα όπως τόνισε ο ίδιος η πολεοδομία έχει “φρακάρει”, αφού ήδη έχουν κατατεθεί εκατοντάδες άδειες και αναμένονται δεκάδες ακόμη, ποσοστά που ξεπερνούν τις δυνατότητες της υπηρεσίας όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά συνολικά στη χώρα. Πρόκειται για ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων που έχουν ήδη δαπανήσει χρήματα σε μια ύστατη προσπάθεια να εκδώσουν την πολυπόθητη άδεια, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα το καταφέρουν πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Αυτό, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης συνεπάγεται και τον κίνδυνο να “χάσουν” τελικά τα χρήματα που έχουν καταβάλλει χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την έκδοση της άδειας, μια διαδικασία που ούτως η άλλως απαιτεί πολύ χρόνο και ιδιαίτερα σε ιδιοκτησίες όπου είναι απαραίτητες και προεγκρίσεις.

Τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνει και το ΤΕΕ, όπως επεσήμανε ο κος Ξεζωνάκης είναι πολλά και συγκεκριμένα τόνισε: “Γίνονται προσπάθειες να μπει μια τάξη. Από την άλλη γίνονται αποσπασματικές κινήσεις να τελειώσουν κάποια πράγματα τώρα! Αναρωτιόμαστε, γιατί. Δημιουργείται μια ταλαιπωρία, φρακάρει ένα ολόκληρο σύστημα,ερχόμαστε σε αντιπαραθέσεις και αυτός που το αξιολόγησε για δύο χρόνια είναι άξιο απορίας πως το αξιολόγησε; Δεν μπορούν να βγουν άδειες σε δύο χρόνια. Αν έχεις την ατυχία να συνορεύεις με υδατόρεμμα θέλεις ένα χρόνο για να το οριοθετήσεις πρώτα για να μπορέσεις να βγάλεις την άδεια. Είχαμε δασικούς χάρτες που τώρα ξεκαθάρισαν. Ποιος θεωρεί ότι δύο χρόνια είναι αρκετός χρόνος”;

Ενδεικτικό πάντως των παραπάνω διαδικασιών, όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης είναι πως για να καταθέσει κάποιος για άδεια θα πρέπει το ακίνητό του να είναι ξεκαθαρισμένο και όπως επεσήμανε υπάρχουν προϋποθέσεις για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: “Υπάρχουν προϋποθέσεις. Να είναι το ακίνητο χαρτογραφημένο, να μην είναι δασικό, να μην θέλει άλλες εγκρίσεις, να μη συνορεύει με ρέματα. Πολλά οικόπεδα για να πάρουν άδεια προηγούνται πολλές εγκρίσεις που θέλουν μήνες για να δοθούν. Είναι μια μεγάλη διαδικασία, εκτός κι αν είναι κάτι εντελώς ξεκάθαρο. Ο παλιός Νόμος λέει μέχρι 9 Δεκεμβρίου να έχει εκδοθεί η άδεια, όχι να έχουμε καταθέσει. Οπότε πρακτικά δεν γίνεται, αν τηρήσουμε αυτό που λέει ο Νόμος. Έχουμε 100 τέτοιες άδειες σε εκκρεμότητα, δηλαδή το 50% των αδειών εδώ αφορούν αυτό το πράγμα και δεν γίνεται να βγει έγκαιρα. Η Κρήτη έχει άλλα δεδομένα και εμείς έχουμε πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από την υπόλοιπη χώρα. Είμαστε τουριστικός προορισμός, υπάρχει ζήτηση και όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη”.

 ΕΩΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ 130 ΤΠΣ

Σε ό,τι αφορά τα ΤΠΣ, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης αναμένεται έως το Δεκέμβριο να υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι για τα 130, δηλαδή τα μισά περίπου της χώρας. Και για το λόγο αυτό όπως πρόσθεσε ο ίδιος: Είναι κάτι που δεν συνάδει με όλες τις άλλες κινήσεις που κάνει η ίδια κυβέρνηση και το Υπουργείο. Από τη μια προσπαθεί και σωστά κάνει, να τακτοποιήσει τα πράγματα και από την άλλη πλευρά προσπαθεί να διαχωρίσει ορισμένα πράγματα τώρα, αντί να τα αφήσει να ρυθμιστούν. Αυτό είναι το παράλογο. Αυτό που ζητάμε είναι να μην δημιουργηθεί χωρίς λόγο και χωρίς σοβαρή αιτία μια κατάσταση που μόνο προβλήματα και αντιδράσεις θα προκαλέσει, να αφήσουμε τα ζητήματα δόμησης μικρών οικοπέδων να ρυθμιστούν όπως πρέπει. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική. Εμείς σαν ΤΕΕ έχουμε την πρότασή μας που είναι λογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη”.

goodnet.gr