Αυξάνεται η ανακύκλωση στη Λήμνο

222

  

waste

Σταθερά αυξητικούς ρυθμούς παρουσιάζουν οι συγκεντρωθέντες όγκοι ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο  Λήμνου, παρά τη συνεχή μείωση του όγκου των συνολικών απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή ο δήμος, για τους μήνες του 2012 που λειτούργησε η ανακύκλωση στη Λήμνο, συγκεντρώθηκαν 60 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ για το σύνολο του 2013 το μέγεθος αυτό ανήλθε στους 180 τόνους.

Το 2014 τα συγκεντρωθέντα ανακυκλώσιμα υλικά έφθασαν τους 238,780 τόνους, μέγεθος το οποίο αυξήθηκε και το 2015, φθάνοντας τους 255,480 τόνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ανάλογη αύξηση της τάξης του 7-8% αναμένεται και για το τρέχον έτος. Υπάρχουν βέβαια πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης της συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, αρκεί οι δημότες μας να αγκαλιάσουν περισσότερο την ανακύκλωση και να την κάνουν τρόπο ζωής.

Σήμερα υπάρχουν 405 κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού και των τριών ρευμάτων σε όλη τη Λήμνο, ενώ πρόσφατα παρελήφθησαν άλλοι 90, με την τοποθέτηση των οποίων ο αριθμός θα ανέλθει στους 495.

Ο δήμος μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπολειμμάτων (από ρίψη μη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους ανακύκλωσης) σε όλη την Ελλάδα, καθώς αυτό διαμορφώνεται στο 5%, όταν υπάρχουν περιοχές στις οποίες το ποσοστό αυτό φθάνει το 30-35%. Ωστόσο, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση του υπολείμματος. Καλούμε τους δημότες μας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό και σε καμία περίπτωση να μην πετούν πάσης φύσεως απορρίμματα στους κάδους της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση:

  • Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
  • Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  • Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.

localit.gr