Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΓερμανία: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα ως η βασική πηγή ενέργειας φτάνοντας...

Γερμανία: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα ως η βασική πηγή ενέργειας φτάνοντας στο 40% το 2018

Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στη Γερμανία ως η βασική πηγή ενέργειας για πρώτη φορά πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2018, όπως έδειξε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους.

Η μεταβολή αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όπου και ο στόχος ΑΠΕ ανέρχεται στο 65% μέχρι το 2030, αφήνοντας πίσω τα πυρηνικά μέχρι το 2022 και τον άνθρακα προοδευτικά.

Η έκθεση που προέρχεται από το ινστιτούτο εφαρμοσμένων επιστημών Fraunhofer έδειξε πως η παραγωγή ηλιακών, αιολικών, βιομάζας και υδροηλεκτρικών μονάδων αυξήθηκε κατά 4.3% πέρυσι, παράγοντας 219 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, με την συνολική παραγωγή να φτάνει τις 542 TWh, υπολογίζοντας μαζί πράσινα και συμβατικά καύσιμα. Το 38% προήλθε από τον άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στην Γερμανία αυξήθηκε στο 38.2% το 2017 από μόλις 19.1% το 2010, ενώ ο Bruno Burger, συγγραφέας της μελέτης, είπε πως θα παραμείνει άνω του 40% φέτος. «Δεν θα πέσουμε κάτω από το 40% το 2019 επειδή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περισσότερες ΑΠΕ και οι καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά σε σύγκριση με πέρυσι», σχολίασε σχετικά.

Σε ότι αφορά τα μερίδια των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, η ηλιακή ενέργεια σημείωσε αύξηση 16% φτάνοντας τις 45.7 TWh λόγω ενός παρατεταμένου καλοκαιριού, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς διευρύνθηκε κατά 3.2 GW, φτάνοντας τα 45.5 GW πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fraunhofer.

Τα αιολικά παρήγαγαν 111 TWh συνδυασμένα από χερσαία και υπεράκτια πάρκα, εγκατεστημένης ισχύος λίγο λιγότερο από 60 GW, αντιπροσωπεύοντας το 20.4% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα αιολικά έρχονται στη δεύτερη θέση ως προς την παραγωγή ενέργειας αμέσως μετά τον άνθρακα, το μερίδιο του οποίου υπολογίζεται σε 24.1%.  Υδροηλεκτρικά και βιομάζα υπολογίζονται σε 3.2% και 8.3% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον τέλος, έχει το γεγονός πως η Γερμανία αποτέλεσε καθαρό εξαγωγέα για το 2018, εξάγοντας 45.6 TWh, κυρίως στην Ολλανδία, ενώ εισήγαγε μεγάλες ποσότητες από την Γαλλία, κάτι που αν κρίνουμε από την κατάσταση των πυρηνικών της Γαλλίας  και τα κενά που έχουν προκύψει στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, δεν αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση.

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES