Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψεις"Γιατί να υπάρχουν τακτοποιημένα αυθαίρετα σε δάση; Καλύτερη η προσέγγιση φέτος στην...

“Γιατί να υπάρχουν τακτοποιημένα αυθαίρετα σε δάση; Καλύτερη η προσέγγιση φέτος στην πρόληψη πυρκαγιών”

«Προφανώς δεν είναι ώρα ευθυνών, αλλά αν κοίταζα πιο πίσω και θα έβλεπα πόσες φορές έχει αλλάξει ο χαρακτήρας δασών και δασικών εκτάσεων και έχουν χτιστεί σπίτια. Ακόμα και το γεγονός ότι σήμερα μιλάμε ακόμα για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων, δημιουργεί ένα ερώτημα», τόνισε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, ο Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Γιατί θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο ένα αυθαίρετο μέσα σε ένα δάσος;», διερωτήθηκε λέγοντας ότι η φύση έχει τις δικές της αντοχές, που δεν είναι ανεξάντλητες. «Όταν βάζεις περισσότερους κινδύνους, ο τελικός κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και τότε θα χρειαστεί περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερα μέσα και περισσότερες προσπάθειες για να τιθασεύσεις μια φωτιά. Και αν προσθέσουμε και την κλιματική κρίση, ο συνδυασμός γίνεται όλο και πιο εκρηκτικός, και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα- κεντρικής διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι και από τον κάθε πολίτη χωριστά», εξήγησε.

Ακόμη και σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται ο δήμος ή κάποιο άλλο όργανο της διοίκησης, θα πρέπει οπωσδήποτε «να ανταποκριθεί ο πολίτης με δικές του δυνάμεις για να προστατεύσει την περιουσία του», επισήμανε, εκτιμώντας ότι αυτή την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα θα τη δούμε να επαναλαμβάνεται και σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας τις επόμενες ημέρες, ή σε μια άλλη περιοχή της Μεσογείου, καθώς «είναι μια νέα πραγματικότητα πολύ πιο έντονη, όταν προκύπτουν πυρκαγιές σε θερμούς περιόδους, είναι πάντα πιο επιθετικές, μεγαλύτερης διάρκειας και με μεγαλύτερη διασπορά», με τις δασικές φωτιές να παράγουν τον δικό τους «καιρό» και να ανατροφοδοτούνται. Έκανε λόγο για ένα πολύ-παραγοντικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, με τις κλιματικές συνθήκες, με τα σχέδια διαχείρισης, αλλά σχετίζεται και με το πώς έχεις πολεοδομηθεί μια περιοχή, καθώς «αν σε ένα δάσος υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια, σημαίνει ότι έχεις βάλει το δάσος σε κίνδυνο».

«Όσα περισσότερα σπίτια έχεις μέσα στο δασικό περιβάλλον, τόσο περισσότερες δυνάμεις χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις έναν κίνδυνο που θα προκύψει», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, δεν είναι όλες οι πυρκαγιές αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, γιατί είχαμε πάντα πυρκαγιές και στη χώρα μας, και στη Μεσόγειο και σε πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 4 κλιματικές συνθήκες που όταν αλλάζουν, επηρεάζουν πάρα πολύ έντονα τις δασικές πυρκαγιές: αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, μείωση της βροχόπτωσης, η μείωση της υγρασίας του εδάφους και εμφάνιση καυσώνων. «Αυτός ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός, δηλαδή πολλαπλασιάζει την ένταση των δασικών πυρκαγιών. Αυτά είναι στοιχεία της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που βλέπουμε στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον στη δυτική Μεσόγειο, δηλαδή ένταση ενός καύσωνα, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μιας δασικής πυρκαγιάς», επισήμανε.

«Η κλιματική κρίση έχει σχέση με τις πυρκαγιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πυρκαγιά που προκύπτει είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, η κλιματική κρίση που εξελίσσεται επιδεινώνει τις συνθήκες μιας πυρκαγιάς, την κάνει πιο επιθετική, να έχει μεγαλύτερη διασπορά και να είναι πολύ πιο δύσκολο να σβηστεί», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς να κάνει και εκτίμηση για τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αντέτεινε ότι πρέπει να δει κανείς τα στοιχεία για να απαντήσει με σιγουριά. «Αν αυτής της πυρκαγιάς είχε προηγηθεί ο καύσωνας που εκτιμάται ότι θα έρθει τις επόμενες ημέρες, θα έλεγα με αρκετή βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική κρίση. Για παράδειγμα πέρυσι που είχαμε τον επιθετικό καύσωνα των 10 ημερών, και η πυρκαγιά που ακολούθησε επιδεινώθηκε», υπογράμμισε.

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν ευθύνεται η κλιματική κρίση ή όχι, «σημασία σε όλο αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, έχει ο σχεδιασμός που εστιάζει στην πρόληψη. Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ρεαλιστές, πυρκαγιές θα υπάρχουν πάντα. Το ζήτημα είναι να είναι λιγότερες οι πυρκαγιές και όταν προκύπτουν να είναι καλύτερα τα σχέδια διαχείρισης».

«Παρακολουθώντας όλα τα σχέδια πρόληψης που εφαρμόζονται, βλέπω τη φετινή περίοδο μια καλύτερη, μια αυξημένη προσέγγιση στο ζήτημα της πρόληψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει πυρκαγιά. Οι πυρκαγιές – αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις των κεραυνών – δεν ξεκινούν από άλλα αίτια. Μπαίνουν από τον άνθρωπο, είτε από αμέλεια. Άρα όταν έχεις ανέμους 8 μποφόρ θα προκύψει μια πυρκαγιά και θα είναι σαν και αυτή που δυστυχώς υπάρχει στην Πεντέλη», υπογράμμισε ο κ. Καρτάλης.

ertnews.gr

RELATED ARTICLES