Γ. Στασινός: Εξοικονόμηση Ενέργειας- δράση εδώ και τώρα

380

  

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά νέες φράσεις, μία εκ των οποίων είναι η ενεργειακή φτώχεια.

Στα χρόνια της κρίσης υπάρχουν στη χώρα μας χιλιάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Πάνω από το 30% των νοικοκυριών καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος και ανάλογα ποσοστά είναι εκείνων, που δεν έχουν δυνατότητες θέρμανσης τον χειμώνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Το ερώτημα είναι, τι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες;
Προφανώς οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι πολλές και σχετίζονται με την μείωση του ενεργειακού κόστους και παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχουν χρήματα που θα μπορούσαμε σαν χώρα να εκμεταλλευτούμε και δεν το κάνουμε; Υπάρχουν, αφού τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας από τα ενεργοβόρα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, ξεπερνούν το ένα δισεκατομύριο ευρώ, αλλά δυστυχώς ακόμη τα κοιτάμε από απόσταση. Οι λόγοι είναι πολλοί και οφείλονται σε καθυστερήσεις υποχρεώσεων της χώρας και σε αργοπορεία ενεργοποίησης των απαραίτητων προσκλήσεων προς τους δικαιούχους.
Περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν.

Εντός του έτους θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι προσκλήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και ταυτόχρονα το νέο εξοικονομώ κατ΄οίκον. Παράλληλα οι διαδικάσίες ένταξης των έργων θα πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά, αλλά και στατικά, το κτιριακό μας απόθεμα μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μας δίνονται, θα βρεθούμε αργότερα με μη λειτουργικά κτίρια και με καμία οικονομική δυνατότητα αναβάθμισής τους.

Επειδή στο παρελθόν χάθηκαν πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, που δίνονταν για υποδομές και καταφέραμε να τα σπαταλήσουμε, χωρίς αυτές να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να φανούμε πιο υπεύθυνοι και πιο αποτελεσματικοί στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων.

Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για την άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας δημοσίευσε η εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

tee.gr