Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΓ. Στασινός: «Καθημερινά μηχανικοί κλείνουν τα βιβλία τους και όσοι ­μπορούν φεύγουν...

Γ. Στασινός: «Καθημερινά μηχανικοί κλείνουν τα βιβλία τους και όσοι ­μπορούν φεύγουν στο εξωτερικό»

Την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του κλάδου των μηχανικών, τα προβλήματα και την ανεργία, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο σε συνέντευξή του προς την «δ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός. Την ίδια ώρα, αναφέρεται στα αιτήματα του κλάδου προς την κυβέρνηση ενώ παραθέτει αναλυτικά τις προτάσεις του ΤΕΕ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες ακολουθούν ρυθμούς… «χελώνας» εμποδίζοντας –ουσιαστικά- την ανάπτυξη.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Στασινέ, η κατάσταση με την συνεχιζόμενη κρίση στον δικό σας κλάδο δεν λέει να βελτιωθεί. Τόσο από την παρατεταμένη κρίση, όσο και από την ‘ασφυξία’ στην αγορά. Θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα.
Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος και κατανοητός. Στα χρόνια της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα έχει πτώση πάνω από 95%. Την 1/1/2017 πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών ήταν χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή επαγγελματικά ανενεργοί. Καμία μεγάλη επένδυση δεν έχει ξεκινήσει στη χώρα και δεν εννοώ στα λόγια ή στα χαρτιά, εννοώ να υπάρχει εργοτάξιο. Παράλληλα, καθημερινά, μηχανικοί κλείνουν τα βιβλία τους και όσοι μπορούν φεύγουν στο εξωτερικό. Ακριβώς αυτή είναι η εικόνα.

• Πρόσφατα κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι παίρνουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μηχανικών διπλές δόσεις για τον ΕΦΚΑ. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Στις 31/1/2017 πήραν από λογαριασμούς μηχανικών που είχαν διακανονισμό για παλιές εισφορές με πάγια εντολή όχι μόνο την τρέχουσα δόση αλλά και την επόμενη, δηλαδή αυτή που θα έπρεπε να εισπραχθεί τον επόμενο μήνα. Μετά από μία ημέρα και μετά από έντονες καταγγελίες επέστρεψαν τα χρήματα. Δυστυχώς επικρατεί ανικανότητα και ανοργανωσιά.

• Ως πρόεδρος του ΤΕΕ ζητήσατε την παρέμβαση της κυβέρνησης για τα προβλήματα των μηχανικών λόγω του νέου ασφαλιστικού. Ποια τα αιτήματά σας;
Τα αναφέρω κωδικοποιημένα. Ζητήσαμε:
• Ανάκληση της διαδικασίας της αποστολής στο ΚΕΑΟ όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών Μηχανικών, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, είτε βρίσκονται, είτε δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.
• Ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για δέσμευση από τις ΔΟΥ των περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ.
• Μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από Μηχανικούς που δεν έχουν ενεργά «φορολογικά Βιβλία».
• Λειτουργία της εγγυοδοσίας από το ΤΜΕΔΕ αντίστοιχη της εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ.
• Πάγωμα των παλαιότερων ασφαλιστικών οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ, δικαίωμα για ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών των Μηχανικών από παλαιές ασφαλιστικές εισφορές σε 100 άτοκες δόσεις.
• Αύξηση του ορίου οφειλών για να βγει κάποιος/α σε σύνταξη, από τις 15.000,00 € στις 25.000,00 €. Να δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στον ασφαλισμένο (με αίτησή του) να διαγράφει την οφειλή του (με αντίστοιχη απώλεια ασφαλιστικού χρόνου).
• Επίλυση του  ζητήματος που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη επιβολή αναδρομικών εισφορών από το 2011 σε μισθωτούς Μηχανικούς, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι άνεργοι σήμερα.
• Με το νόμο του περασμένου Αυγούστου 4412, ‘πάγωσαν’ τα δημόσια έργα για πολλούς μήνες. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Μετά από περίπου ένα εξάμηνο δόθηκαν τα πρότυπα τεύχη και ξεκίνησαν κάποιες δημοπρασίες έργων και κάποιοι διαγωνισμοί και φυσικά συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα. Δυστυχώς όμως χάσαμε σημαντικό, πολύτιμο χρόνο για έργα τα οποία έχουν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους σε μια εποχή που δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

• Οι περιφέρειες και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του δικού σας κλάδου;
Μπορούν να βοηθήσουν στην απασχόληση, δημοπρατώντας τα έργα γρήγορα και κάνοντας με ταχύτητα τους διαγωνισμούς μελετών. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι τα προβλήματα με τον Ν.4412 θα τα είχαν λύσει τα αρμόδια Υπουργεία. Αλλιώς έχουν και αυτοί οι φορείς τα χέρια τους δεμένα.

• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων; Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας» και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει κανένα εργοτάξιο από τέτοιο έργο στη χώρα. Συνεχώς μπαίνουν εμπόδια στις διαδικασίες και στις αδειοδοτήσεις. Ο χρόνος για την επιβίωση επαγγελμάτων σχετιζομένων με την ανάπτυξη της χώρας τελειώνει και κανέναν κυβερνώντα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα.
Φως μπορούμε να δούμε μόνο αν εφαρμοστούν άμεσα οι παρακάτω προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, δεν έχουν κάποιο κόστος.
1.  Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ιδίως όπως το «Εξοικονομώ» και άλλα εξοικονόμησης ενέργειας.
2.  Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.
3.  Προσκλήσεις εντός του 2017 για ένταξη έργων για το 70% του προϋπολογισμού του Νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 50% του προϋπολογισμού.
4.  Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.
5.  Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση, ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
6.  Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.
7.  Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
8.  Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».
9.  Ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.
10. Ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
11. Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας.
12. Κίνητρα αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
13. Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν  να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.
14. Αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, όχι προς την πλευρά της οικοδόμησης, αλλά προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις. Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
15. Κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Έκδοση κανονιστικών πράξεων  για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.
16. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Ο δυναμικός αλγόριθμος θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος (το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου), από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές.
17. Μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι.
18. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για  αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
19. Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων, όπου δεν μπορεί να γίνει από δημοσίους  υπαλλήλους, με επιλογή που θα γίνεται αντικειμενικά μέσω ηλεκτρονικού μητρώου.
20. Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

RELATED ARTICLES