Δασικοί Χάρτες: Δέσμευση για διόρθωση λαθών

231

  

Ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, κατάφερε να επιτύχει η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τις διεκδικήσεις της προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Μπορεί το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου για απόσυρση των χαρτών να μην έγινε αποδεκτό, λόγω και των ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν από την ευρωπαϊκή ένωση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος του 2021, ωστόσο μπόρεσαν να επιτευχθούν πολύ σημαντικές «νίκες».

Ενδεικτικό, αλλά και ουσιαστικό παράδειγμα αναφορικά με την Κρήτη, αποτελεί το γεγονός πως στο αυριανό τεχνικό συμβούλιο δασών θα υπάρξει θετική εισήγηση από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο, να μην χαρακτηριστούν δασικές. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα που υπήρχε, καθώς οι συγκεκριμένες εκτάσεις ειδικότερα για την Κρήτη αποτελούν εκτάσεις βόσκησης κατά κανόνα, οπότε ο χαρακτηρισμός τους ως δασικές δεν δημιουργούσε απλά προβλήματα, αλλά στην ουσία καταργούσε την κτηνοτροφία, με τη νόμιμη μορφή της.

Όλα τα ζητήματα των δασικών χαρτών, αλλά και οι εισηγήσεις της Περιφέρειας Κρήτης συζητήθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Κρήτης και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μανόλη Χνάρη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, αλλά και πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός στις διορθώσεις των δασικών χαρτών για την Κρήτη και διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη πως κοινός στόχος είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλαισίου.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης παρουσίασε τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες και αναδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το ιδιοκτησιακό, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και οι επιδοτήσεις θα διασφαλιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις, αναφερόμενος στα θέματα που κατέγραψε με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Στη τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Μανόλης Χνάρης, ο Ευάγγελος Γκουντούφας, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου.

patris.gr