Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί χάρτες: Διορθώστε τα λάθη μέχρι τις 25 Οκτωβρίου

Δασικοί χάρτες: Διορθώστε τα λάθη μέχρι τις 25 Οκτωβρίου

Μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ έχουν οι πολίτες που αντιλήφθηκαν την τελευταία στιγμή ότι λανθασμένα τα αγροτεμάχια τους εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους δασικούς χάρτες.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις  25/10/2017 οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δασών για τα «πρόδηλα σφάλματα» των χαρτών, για να μπορέσει η υπηρεσία να προβεί στη διόρθωσή τους. Ο εντοπισμός των σφαλμάτων αφορά πολλές περιπτώσεις ανακρίβειας και ασάφειας οι οποίες χαρακτηρίζουν τους δασικούς χάρτες, και η αποκατάσταση των σφαλμάτων κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη οι πολίτες έχουν μόνο το δικαίωμα να κινηθούν νομικά. Η δυνατότητα αυτή της διόρθωσης παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού η ακριβή διαδικασία της αντίρρησης με την πληρωμή χρηματικού παραβόλου, απέτρεψε πολλούς ενδιαφερόμενους στο να καταθέσουν ένσταση κατά του δασικού χάρτη.

Ποιους αφορά;

Αφορά τους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης του δασικού χάρτη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πού μπορώ να ενημερωθώ;

Ο Δασικός Χάρτης είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www. Ktimatologio.gr. και στις Δ/νσεις Δασών . Επίσης αν δεν ξέρετε την ακριβή θέση του χωραφιού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπογράφο μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητό σας και να σας συμβουλέψει αν όντως υπάρχει λάθος στο δασικό χάρτη και πρέπει να διορθωθεί.

Ποια δικαιολογητικά καταθέτω;

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει τα εξής:

  1. Σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών
  2. Συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του
  3. Το Ε9
  4. Φωτοτυπία Ταυτότητας
  5. Συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87
  6. Έγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, Πράξη χαρακτηρισμού κλπ)

 

Ποιά είναι τα λάθη που διορθώνονται;

Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες;

Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ΄ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο .

Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών.

Να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα . Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.

Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα).

Για παράδειγμα να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.

Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης).

Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κλπ).

Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και την γύρω περιοχή.

Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στο δασικό χάρτη.

Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.

Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες ), που δημιουργούνται επί ιδιωτικών γεωργικών εκτάσεων, με σκοπό την υλοτομία, τη διακίνηση και εμπορία δασικών προϊόντων .

Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως; να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κλπ.

Από λάθος ο δασικός χάρτης δείχνει το καστανοτεμάχιό μου, ως δασικό . Μπορεί να γίνει διόρθωση;

Σχετικά με τις εκτάσεις που νόμιμα οι πολίτες έχουν δένδρα όπως; οι καστανιές, οι αγριελιές, οι καρυδιές ή άλλα δασικά είδη, δεν γίνεται διόρθωση του χάρτη, γιατί θεωρούνται δασικές εκτάσεις.

Προσοχή! μπορούν να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ και να επιδοτούνται για τη χρήση, μετά από βεβαίωση, που χορηγείται από τη Δ/νση Δασών στον ενδιαφερόμενο .

Εχω αυθαίρετο κτίσμα σε δασική έκταση. Μπορώ να το δηλώσω;

Οχι σ’ αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, μέχρι τέλους του 2017 θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, πληρώνοντας μόνο ένα πολύ χαμηλό παράβολο, να τακτοποιούν τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση. Η διαδικασία θα προβλέπει η νομιμοποίηση να γίνεται μέσω των αδιάθετων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, του θεσμού που ενεργοποιείται με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES