Δασικοί Χάρτες: Κινδυνεύουν με δήμευση χιλιάδες στρέμματα στα νησιά

309

  

Kίνδυνο υφαρπαγής πατρογονικών ιδιοκτησιών στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς. Σε ορισμένα νησιά μάλιστα, οι ιδιωτικές περιουσίες που κινδυνεύουν να χαθούν καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην Πάτμο το 80% της επιφάνειας του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασικό, χορτολιβαδικό ή μικτής μορφής. Αντιστοίχως, στην Ανάφη το ποσοστό φτάνει το 75% της νησιωτικής επιφάνειας και στη Σύμη το 60% του νησιού.

Χθες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κοινή συνεδρίαση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, με θέμα τους Δασικούς Χάρτες, η οποία απέδωσε καρπούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος αναγνώρισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τους κανόνες κατάρτισης των δασικών χαρτών. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα συγκροτήσει άμεσα ειδική επιτροπή, η οποία θα εκπονήσει την τελική πρόταση που με τη μορφή τροπολογίας θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός των επόμενων 60 ημερών.

Το ζήτημα επείγει καθώς ήδη το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, «έχει προχωρήσει το τελευταίο δίμηνο σε 250 αγωγές εναντίον νομίμων ιδιοκτητών στο νησί της Πάτμου διεκδικώντας τις περιουσίες τους». Κι αυτό, όπως υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης, θα είναι μόνον η αρχή εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση.

Η συζήτηση που διεξήχθη στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση άνοιξε τον δρόμο για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά για τους κανόνες που διέπουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Στην διάρκειά της, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και αναδείχθηκαν σε όλο το εύρος τους οι σοβαρότατες επιπτώσεις που θα επιφέρει στα νησιά η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 και ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά όπου οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες σε νησιά, στα οποία οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί.

Το Προεδρικό Διάταγμα ήρθε το 2016 να εξειδικεύσει τα επιστημονικά κριτήρια για το τι είναι δάσος και δασική έκταση. Όμως όπως καταγγέλλουν οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου επεκτάθηκε και στις φρυγανικές εκτάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει ως δασικές, εάν σε μια έκταση, καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.

Το “παρών” στην κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έδωσαν επίσης οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων και οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων κυρία Άρια Χαραλαμπίδη και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Μάχη Τράτσα

tovima.gr