Δασικοί χάρτες: Ποιες αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

301

  

Παρατείνεται η προθεσμία για ενστάσεις, μειώνεται το τέλος άσκησης αντιρρήσεων στο μισό, αποδεσμεύονται οι περιοχές με ασπάλαθο, προωθείται αυτόματος μηχανισμός διορθώσεων.

Σειρά διορθώσεων και αλλαγών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασικούς χάρτες που έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο «πονοκέφαλο» καθώς η ανάρτησή τους έφερε σωρεία αντιδράσεων από τοπικές κοινότητες στα νησιά. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο δημιούργησε κύμα αντιδράσεων, καθώς σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι δασικές εκτάσεις ξεπερνούν το 50%, 60% ή και 70%.

Ήδη από αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως και αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση των εκτάσεων που φέρουν μόνο ασπάλαθο από εκείνες που χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Η σχετική αλλαγή έχει περάσει από το τεχνικό συμβούλιο και άμεσα θα έρθει και η επικύρωση από το ΥΠΕΝ.

Επίσης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην εξάμηνη παράταση για την άσκηση των αντιρρήσεων και στις οριζόντιες μεταβολές και διορθώσεις του δασικού χάρτη σε όποιο στάδιο βρίσκεται αυτός είτε είναι σε αναρτημένος, είτε είναι μερικά κυρωμένος, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα πρόδηλα σφάλματα και όλες οι διοικητικές πράξεις που πιθανώς να μην ενσωματώθηκαν. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές δεν θα περιμένουν την τυπική επικύρωση από τις επιτροπές εξετάσεων αντιρρήσεων αλλά θα γίνονται αποδεκτές κατευθείαν από την υπηρεσία και στη συνέχεια θα αναρτάται ο διορθωμένος χάρτης.

Επίσης μέσα στο ίδιο διάστημα θα εκδοθεί και μία κοινή υπουργική απόφαση που θα μειώνει το τέλος της άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Σε δεύτερο στάδιο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, πρόκειται να έχουν κατατεθεί και κάποιες ακόμα μεγάλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος στην Κρήτη και τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου αλλά και επίλυση του θέματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που στερούνται διοικητικών πράξεων.

Μεγάλες οι αντιδράσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες κατατάσσουν το 60% της Ελλάδας ως δασικό έδαφος. Τα νησιά των Δωδεκανήσων σημείωσαν αύξηση 10,6% των εκτάσεων που θεωρούνται δασικές, ενώ στη Λευκάδα η αύξηση έφτασε στο 35,4%.

Το πρόβλημα πήρε τέτοιες διαστάσεις που υπήρξε σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη σε τριήμερη επίσκεψη μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στο νησί.

Μιλώντας από τα Χανιά ο Κ. Σκρέκας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ως εθνικής σημασίας. «Ενημερώσαμε τους φορείς ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένων οδηγιών που έχει δώσει, θα προχωρήσει σε μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών» δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας μετά από σειρά επαφών στην αντιπεριφέρεια Χανίων με τους τέσσερις βουλευτές του νομού, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσο Βουλουδάκη, Βασίλη Διγαλάκη και Παύλο Πολάκη, δημάρχους, εκπροσώπους αγροτών, καθώς και εκπροσώπους επιστημονικών κλάδων.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί περιέχουν λάθη που θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο και εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην επιβαρυνθούν με κανένα κόστος οι πολίτες. «Προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ό,τι αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που προσδιορίζονται από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους» τόνισε.

Το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων, που στην Κρήτη ήταν έντονες, δεν αφορούσε ούτε στο χρόνο ούτε στο κόστος της άσκησης αντιρρήσεων αλλά στον κίνδυνο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Από τα Χανιά κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι πολίτες δε θα χάσουν σπιθαμή γης και δεν κινδυνεύουν οι αγροτικές ενισχύσεις εξηγώντας ότι, «οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο σήμερα δίνονται οι ενισχύσεις, μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Στο μεταξύ μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα «για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Πυρηνική βόμβα»

«Πυροσβεστική» παρέμβαση επιχείρησε η κυβέρνηση και στα Δωδεκάνησα, όπου έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, συμμετείχε σε σύσκεψη στη Ρόδο, με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνη Γιαννικουρή, παρουσία και του δικηγόρου Μιχάλη Παπαγεωργίου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και κατόπιν πρότασης του περιφερειάρχη, συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου.

«Παραλάβαμε στα χέρια μας μια “πυρηνική βόμβα”. Ωστόσο, αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε. Με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα -και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου- για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα “απόνερα” που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε. Ούτως ή άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών .

Έχουμε τις λύσεις, εξετάζουμε στην απόλυτη λεπτομέρειά της τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή αλλιώς», σημείωσε ο κ. Αμυράς.

businessdaily.gr