Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί Χάρτες: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσoυν οι ιδιοκτήτες για την...

Δασικοί Χάρτες: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσoυν οι ιδιοκτήτες για την κατάθεση αντιρρήσεων

Ο τοπογράφος μηχανικός Στρατής Ψυχαράκης περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ψυχραιμία και σίγουρα όχι εφησυχασμός είναι αυτά που πρέπει να διαθέτει κάθε πολίτης, ιδιοκτήτης ακινήτου, που καλείται να ελέγξει τον χαρακτηρισμό της έκτασης του με βάση τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και σαφώς έχουν προβληματίσει για το γεγονός ότι το 60% τουλάχιστον του νομού θεωρείται δασικό!

Ο τοπογράφος μηχανικός Στρατής Ψυχαράκης, μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ξεκαθάρισε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να καταθέσει αντίρρηση επί του δασικού χαρακτήρα που εμφανίζει η περιουσία του στον χάρτη. Είναι προφανώς μία διαδικασία επίπονη, απαιτεί έγγραφα πιστοποίησης, χρονοβόρα, αλλά και «ακριβή» για τον μέσο πολίτη που σήμερα βάλλεται από παντού και έχει ένα ακόμα μέτωπο μπροστά του.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι πολίτες να απευθυνθούν σε ειδικούς, εάν δεν είναι γνώστες των διαδικασιών για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο κ. Ψυχαράκης παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Αυτό που πρέπει κατ αρχάς να κάνει ο κόσμος είναι να μπει στον χάρτη, να ψάξει να βρει τα ακίνητά του ένα – ένα και να δει πως εμφανίζονται στον δασικό χάρτη. Και πρέπει να το κάνουν όλοι γιατί δε σημαίνει ότι επειδή έχει κάποιος αποχαρακτηρισμό από το δασαρχείο ή όλα τα έγγραφα που δείχνουν το ακίνητό του γεωργικό, μπορεί να έχει γίνει λάθος στο χάρτη και έτσι πρέπει όλοι να ελέγξουμε τα ακίνητά μας.

Για παράδειγμα αν δούμε ότι ένα τμήμα του ακινήτου μας εμφανίζεται δασικό. Κάνουμε ένσταση μόνο για το τμήμα του ακινήτου μας που εμφανίζεται δασικό. Δηλαδή αν έχω μια έκταση πέντε στρεμμάτων και μου εμφανίζει δασικό το ένα στρέμμα, τότε κάνω ένσταση για το ένα στρέμμα μόνο και θα πληρώσω τα 40 ευρώ που αντιστοιχούν στο ένα στρέμμα και όχι 90 ευρώ που είναι για τα 5 στρέμματα.

Κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται στη συνέχεια. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο βήμα είναι να μπούμε ηλεκτρονικά στο site του Κτηματολογίου είτε με τους κωδικούς του TaxisNet ή δημιουργώντας καινούριους κωδικούς στο site του Κτηματολογίου και ξεκινάμε να υποβάλλουμε την αντίρρηση. Γράφουμε τα στοιχεία μας, βρίσκουμε και σημειώνουμε το τμήμα του δασικού που εμπίπτει στο ακίνητό μας, το υποβάλουμε και περιμένουμε. Μας βγάζει το παράβολο που πρέπει να πληρώσουμε, ανάλογα με την αίτηση που έχουμε καταθέσει, πληρώνουμε και περιμένουμε κάποιες μέρες να περαστεί η πληρωμή και να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Δε σημαίνει, όμως, ότι κάνοντας αυτό το πράγμα έχω τελειώσει. Αντίθετα, έχω μόλις ξεκινήσει.

Στη συνέχεια πρέπει να φτιάξουμε έναν φυσικό φάκελο, που θα έχει όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αντίρρηση μας, δηλαδή γιατί διαφωνούμε με το χαρακτηρισμό του δασικού χάρτη. Αυτά θα είναι συμβόλαια, φωτοερμηνείες από ειδικούς, τοπογραφικά και ό,τι άλλο μπορεί να τεκμηριώσει την ένσταση μας.

Αυτόν τον φάκελο μαζί με την ένσταση που έχουμε κάνει ηλεκτρονικά και με τον αριθμό πρωτοκόλλου, πρέπει να τα καταθέσουμε στην Διεύθυνση Δασών.

Στη συνέχεια περιμένουμε να ενημερωθούμε για το πότε θα εξεταστεί η αντίρρησή μας από την επιτροπή.

Η επιτροπή θα κρίνει αν η αντίρρησή μας θα γίνει δεκτή ή όχι.

Έστω ότι η επιτροπή δεν κάνει δεκτή την αντίρρησή μας. Υπάρχει και άλλο σκαλί, στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε. Είναι τα δικαστήρια. Για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος, να ξέρει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε το στόχο μας. Θέλει υπομονή και σίγουρα δεν θέλει εφησυχασμό».

«ΣΤΟΧΟΣ» ΟΙ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Ένα κρίσιμο σημείο των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν είναι το γεγονός ότι στο νομό Ρεθύμνου αποτυπώνονται ελάχιστες – σε σχέση με την πραγματικότητα – χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι στην πράξη οι ιδιοκτήτες που κατέχουν μία έκταση που δεν καλλιέργησαν ποτέ, αλλά δεν είναι και «δάσος» είναι σημαντικό να αποδείξουν ότι πρόκειται για χορτολιβαδική έκταση, γιατί αυτή θα μπορούν στην συνέχεια να την εκμεταλλευθούν. Στην περίπτωση των δασικών εκτάσεων, ακόμα και αυτές κριθούν ιδιωτικές, τότε η μόνη διαφορά για τον ιδιοκτήτη είναι πως θα έχει ένα «ιδιωτικό δάσος» που δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει.

«Παρατηρούμε ότι έχουμε πολύ λίγες χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Ρέθυμνο. Αυτό δεν είναι πολύ λογικό, γιατί αν κάνει κανείς μια βόλτα στο Ρέθυμνο, μπορεί να δει πάρα πολλές τέτοιες εκτάσεις. Χορτολιβαδικά είναι αυτά που δεν καλλιεργούνταν ποτέ, αλλά δεν είναι και δάση. Τέτοια μπορεί να δει κανείς πάρα πολλά στο νότιο Ρέθυμνο.

Φανταστείτε ότι στο νομό Ρεθύμνης τα χορτολιβαδικά είναι της τάξης του 8-9%, ενώ στο Ηράκλειο είναι στο 25%. Το λέω γιατί μία χορτολιβαδική έκταση, αν αποδείξει κάποιος το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, αυτόματα παίρνει τις ιδιότητες του γεωργικού.

Αλλά από την άλλη, αν είναι ένα κομμάτι δασικό και αποδείξω ότι είναι δικό μου, παραμένει ένα ιδιωτικό δάσος, το οποίο δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ.

Άρα αυτό που θα προσπαθήσει πολύς κόσμος να αποδείξει σε μεγάλο ποσοστό είναι ότι μεγάλο τμήμα των δασικών εκτάσεων αποτελούν χορτολιβαδικές εκτάσεις και όχι δασικές», σημειώνει ο τοπογράφος μηχανικός.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και να γίνουν τα σωστά βήματα, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάνοντας βόλτα στα «δάση» του Ρεθύμνου, μπορώ να πω ότι έχουμε πια μια εικόνα για το νομό, που υπάρχουν τα περισσότερα δασικά τμήματα και ποιες περιοχές δείχνουν να έχουν πιο «γεωργικό» χαρακτήρα.

Στο ανατολικό Ρέθυμνο υπάρχει μία πιο καλή εικόνα σε ό,τι αφορά τις γεωργικές εκτάσεις, η οποία δεν υπάρχει από το κέντρο του Ρεθύμνου και μετά, βάζοντας μέσα και τη Σαρακήνα.

Υπάρχουν αρκετά λάθη, για τα οποία, επειδή είναι προφανές ότι είναι λάθη, υπάρχει και τρόπος αντιμετώπισης. Καταλαβαίνω ότι τον κόσμο τον βρίσκει σε μία κατάσταση που δεν περνάει την καλύτερη φάση, ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το βάλει κι αυτό μπροστά του κι ίσως είναι άκαιρο που γίνεται τώρα, είναι όμως μία υποχρέωση που την έχουμε πολλά χρόνια και περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει», λέει ο κ.Ψυχαράκης, που καλεί τους πολίτες να μην αφήσουν για την τελευταία στιγμή τη διαδικασία και να απευθυνθούν σε επιστήμονες, που ο καθένας εμπιστεύεται, για να ετοιμάσουν πλήρεις φακέλους, που δεν θα μπορεί να αρνηθεί η επιτροπή των αντιρρήσεων.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η   προθεσμία  υποβολής   των  αντιρρήσεων  είναι  αποκλειστική  και  ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου  2021 ημέρα Παρασκευή.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η  10η Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται  κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

 

goodnet.gr

RELATED ARTICLES