ΔΕΗ: Πάγωσε η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

413

  

Πάγωσαν οι διαδικασίες της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ εξαιτίας των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης. Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρία η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφερόταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στη μία εταιρία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ μέσω των δύο θυγατρικών της θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.

Το όλο εγχείρημα φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου, με την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρίας να επιδεινώνεται δραματικά και να μην υπάρχει άμεσα φως στο τούνελ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ζημιογόνα κατά 245 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τις 25 Ιουνίου.

Ένεση ρευστότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα ΥΚΩ της περιόδου 2011 τα οποία ανέρχονται στα 270 εκατ. ευρώ αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν και αποπειράθηκε να φέρει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου η ΡΑΕ να διενεργήσει αναλυτικό έλεγχο των οφειλών που πρέπει να εισπράξει η εταιρία, εντούτοις αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πηγές θέλουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ζήτησε οικονομική αποτίμηση της τροπολογίας.

Πάντως, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται να αναζητά λύση για τη χορήγηση των προαναφερόμενων ΥΚΩ, ενώ η ΔΕΗ επιμένει πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και χωρίς τροπολογία.

Χρήστος Κολώνας

euro2day.gr