Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΔυσφορούν οι Ινδοί για την ελληνική αδράνεια στη συμφωνημένη συνεργασία για τις...

Δυσφορούν οι Ινδοί για την ελληνική αδράνεια στη συμφωνημένη συνεργασία για τις ΑΠΕ.

Η δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας για τη χαρακτηριστική αδράνεια που επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία ως προς την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ μεταφέρθηκε πρόσφατα και επισήμως στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του ΥΠΕΝ και του ινδικού Υπουργείου Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια περαιτέρω συνεργασία είτε ανάμεσα στα δύο υπουργεία, είτε μέσω εποπτευόμενων φορέων (π.χ. ΚΑΠΕ). Αυτό το γεγονός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η ελληνική διπλωματική αποστολή στο Ν. Δελχί, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στην Ινδική πλευρά, όσον αφορά στην σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά για συνεργασία σε σειρά τομέων υψηλού ενδιαφέροντος.

Αφορμή για τη μεταφορά της δυσαρέσκειας της ινδικής πλευράς αποτέλεσε η 2η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Νέο Δελχί, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο κ. Εμμανουήλ Μαρκιανός, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, εκ μέρους του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας.

Κατόπιν τούτου, η ελληνική διπλωματική αποστολή μετέφερε στην Αθήνα την εκτίμησή της ότι η συμμετοχή της χώρας στην ISA αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή της χώρας μας σε ένα πεδίο υψηλής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα για συμπράξεις και συνεργασίες κρατικών οργανισμών και εξειδικευμένων επιχειρήσεων.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι η ISA έχει ήδη συμβάλλει στην ενίσχυση χρηματοδότησης επενδύσεων 2.5 δισ. δολαρίων μέσω EXINBANK και Agence Française de Développement (AFD).

Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA)

Η ISA είναι μια συμμαχία χωρών, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ινδίας κ. Narendra Modi, αποτελώντας τον πρώτο διεθνή διακυβερνητικό οργανισμό με έδρα που εδρεύει στην Ινδία, με τον θεμέλιο λίθο για την έδρα της στο Gwal Pahari του Ν. Δελχί να μπαίνει το 2016 από τον Ινδό πρωθυπουργό και τον -τότε- Γάλλο Πρόεδρο François Hollande.

Μέχρι στιγμής, τη συμφωνία-πλαίσιο για την ISA έχουν υπογράψει 81 χώρες, εκ των οποίων 58 την έχουν επικυρώσει.

Στις πρόσφατες σχετικές εκδηλώσεις στο Ν. Δελχί συμμετείχε μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων υψηλού επιπέδου από την Ινδία και το εξωτερικό.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν υπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων απόκράτη-μέλη της ISA, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρατηρητές από διάφορα διεθνή ινστιτούτα και οργανώσεις ενεργειακού και ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος κ.α.

energypress.gr

RELATED ARTICLES