Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕνέργεια: Αποκρατικοποιήσεις και «πράσινες» επενδύσεις στο επίκεντρο το 2020.

Ενέργεια: Αποκρατικοποιήσεις και «πράσινες» επενδύσεις στο επίκεντρο το 2020.

Το κεντρικό σκαρίφημα του ενεργειακού τοπίου της χώρας το 2020 θα καλύπτουν οι πολυαναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις. Και δεν είναι λίγες. H διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ εντός Ιανουαρίου αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα μπει επίσης σε ρότα αποκρατικοποίησης και ο ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο να πουληθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές το 49% του διαχειριστή, ενώ την ίδια περίοδο θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις η είσοδος στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτών, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δικτύων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Όσο για την πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικές αποφάσεις και δεν προβλέπεται να υπάρξουν εξελίξεις πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ορόσημο το 2020 θα είναι και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς προγραμματίζονται γεωτρήσεις στο Κατάκολο και τον Πατραϊκό. Θα ακολουθήσουν οι γεωτρήσεις του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ για τις μεγάλες θαλάσσιες παραχωρήσεις εκτιμάται ότι γεωτρήσεις θα γίνουν εντός της περιόδου 2025-2028. Το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων έρχεται να «κουμπώσει» και με τους σχεδιαζόμενους (ή υπό κατασκευή και ολοκλήρωση) αγωγούς αερίου – όπως είναι ο East Med, o TAP και o IGB – ώστε να καταστεί η χώρα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Ωστόσο, κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί η εφαρμογή του target model (σ.σ. το ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχος) στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σε συνδυασμό με τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και με την παράλληλη απόσυρση – έως το 2023 – όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 35% σε μια δεκαετία, από 17% σήμερα. Ήδη ετοιμάζεται και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2020 νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ, με στόχο τον περιορισμό του χρόνου αδειοδοτήσεων από -κατά μέσο όρο-μια επταετία σήμερα, σε μια διετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΣΕΚ, οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια εκτιμώνται σε περίπου 44 δισ. ευρώ έως το 2030.

Άλλωστε, φιλόδοξους στόχους για στροφή στις ΑΠΕ έχει θέσει και η ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ. Όπως επεσήμανε, το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σε πράσινη ενέργεια θα φτάσει το 2024 στο ένα γιγαβάτ, ώστε το μερίδιό της στις ΑΠΕ από 2,5% σήμερα να φτάσει το 10%-20%. Αντιστοίχως το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει εντός της επόμενης πενταετίας στο 8%, από 37% σήμερα, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα περίπου 5 εκατομμύρια τόνους, από 20 εκατομμύρια σήμερα.

 

insider.gr

RELATED ARTICLES