Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΕνέργειες από το ΤΕΕ προκειμένου να δοθεί περαιτέρω παράταση στην υποβολή ΗΤΚ...

Ενέργειες από το ΤΕΕ προκειμένου να δοθεί περαιτέρω παράταση στην υποβολή ΗΤΚ του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινό απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ με την οποία ζητά τις απαραίτητες ενέργειες από το κεντρικό ΤΕΕ, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω παράταση στην υποβολή ΗΤΚ του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της παράτασης που δόθηκε για την καταχώρηση της ΗΤΚ στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» στις προσωρινά επιλέξιμες αιτήσεις στις 07/09/2022 θεωρούμε ότι σε ειδικές περιπτώσεις μετά από αίτηση καταχώρησης του ενδιαφερόμενου και έγκριση της θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως τις 25/11/2022.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί διαπιστώνουν κατά την υποβολή των δικαιολογητικών της ΗΤΚ τεράστιες καθυστερήσεις λόγω της προβληματικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που συνεχώς καθυστερεί και αρκετές φορές το σύστημα είναι μη προσβάσιμο (εκτός λειτουργίας) και της Υποστελέχωσης των Κρατικών Υπηρεσιών η οποία  προκαλεί μειωμένη απόδοση των Υπηρεσιών Δόμησης.

Στις  επιλέξιμες αιτήσεις του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021»  οι  ειδικές περιπτώσεις που θα μπορεί  ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί παράταση στην υποβολή της ΗΤΚ είναι οι παρακάτω:

  • Σημαντικές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών (ΣΥΠΟΘΑ, ΣΑ, Αρχαιολογία, κτλ).
  • Στο νομό Λασιθίου το ΣΑ δεν έχει συνεδριάσει  για περισσότερο από 5 μήνες.
  • Απαιτήσεις λόγω της ΗΤΚ που δεν είχαν περιγραφεί κατά την έναρξη του προγράμματος και αφορούσε τα αρχικά στάδια και τώρα οφείλουν να εκτελεστούν. Αυτό προκλήθηκε λόγω της σχετικής αργοπορίας στην επίσημη ενημέρωση-πληροφόρηση των συναδέλφων, που το προηγούμενο διάστημα έγιναν από το ΤΕΕ οι σχετικές διαδικτυακές ενημερώσεις.
  • Περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διηρημένη ιδιοκτησία και απαιτείται να εκδοθεί Π.Ε.Α. για τα λοιπά τμήματα του ακινήτου τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.ΕΝ.Α.Κ.
  • Καθυστερήσεις για διορθώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων και κτηματολογίου που είναι σε εξέλιξη.
  • Τέλος στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος λόγω του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 οι υπηρεσίες, οι μηχανικοί και οι συμβολαιογράφοι έχουν πολύ μεγάλο όγκο διεκπεραίωσης που δεν μπορεί να εξυπηρετεί παράλληλα και τις απαιτήσεις της ΗΤΚ τόσο άμεσα.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας πάνω στο ζήτημα.

 

                                                      Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

                                                            Ο Πρόεδρος                                                      

        Γεώργιος Ταβερναράκης

         Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.”

 

RELATED ARTICLES