Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΕντός Ιουνίου η νέα συνάντηση των «3+1» για τον EastMed.

Εντός Ιουνίου η νέα συνάντηση των «3+1» για τον EastMed.

Με δυνατά διπλωματικά μηνύματα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, μέσα στον επόμενο μήνα συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Το παρών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και τη συνέχεια της συμμαχίας των «3+1».

Οι τρεις εταίροι «Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος», και ο τέταρτος οι ΗΠΑ, παρουσίασαν για πρώτη φορά τη «συμμαχία» πέρυσι στις 7 Αυγούστου, με την «1η ενεργειακή διάσκεψη της Αθήνας». Συμμετείχαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Γιουβαλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης καθώς και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητες στα ενεργειακά Φράνσις Φάνον.

Η νέα διάσκεψη των τεσσάρων χωρών, δρομολογείται μετά και τoν σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ. Οι υπουργοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στήριξη τους στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Η διακρατική συμφωνία υπογράφηκε στις αρχές του Ιανουαρίου στην Αθήνα, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση με σχετικό νόμο, που έλαβε τη στήριξη ευρύτερης πλειοψηφίας της ελληνικής βουλής.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει τη νέα ενεργειακή διάσκεψη σε μία περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα αναζωπυρώνει την προκλητικότητα της απέναντι στα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Πέραν, όμως, αυτών των ισχυρών μηνυμάτων που θα σταλούν, πηγές αναφέρουν, ότι και το ίδιο το έργο του αγωγού, μπαίνει πια σε δυναμική τροχιά ωρίμανσης από την πλευρά της κοινοπραξίας Poseidon των ΔΕΠΑ – Edison, που τρέχουν το project.

Πληροφορίες, θέλουν εντός των ημερών να ανακοινώνεται και η χρηματοδότηση από την πλευρά των Ισραηλινών για τη μελέτη διασύνδεσης του αγωγού με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, ενώ σύντομα εκτιμάται ότι η Poseidon θα εγκρίνει και τις μελέτες για τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματά του.

Πρόσφατα η κοινοπραξία προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, με στόχο την προεπιλογή των δύο υποψηφίων αναδόχων, με αντικείμενο του διαγωνισμού τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και το pre-commissioning (EPCI) των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων του αγωγού, συνολικού μήκους, 1.470 χλμ. και προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, περίπου.

Ο EastMed θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα νέα κοιτάσματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Νοτιοανατολική Μεσόγειος) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο αγωγός έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σύνολο των μελετών και ερευνών του, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ πρόσφατα, η κοινοπραξία IGI Poseidon αποφάσισε την επένδυση 70 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων σταδίων ανάπτυξης και ωρίμανσης του έργου σε επίπεδο λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης (FID).

Χρήστος Κολώνας

euro2day.gr

RELATED ARTICLES