“Εξοικονομώ-Αυτονομώ Νο.3” – S.O.S. για Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη & μετέπειτα στην υπόλοιπη χώρα

688

  

Με αφορμή το νέο φιάσκο του εν εξελίξει 3ου “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, έχει φουντώσει η αγανάκτηση αλλά και η ΜΑΖΙΚΗ απαίτηση (πλην ΥΠΕΝ & ΤΕΕ) να πεταχτεί στα σκουπίδια, επιτέλους, αυτή η απαράδεκτη και εξευτελιστική μέθοδος διάθεσης των σχετικών κονδυλίων που κατ’ ευφημισμόν καλείται “χρονική προτεραιότητα” (αρλουμπο-τίτλος χρησιμοποιούμενος προφανώς από ντροπή και διάθεση απόκρυψης της γελοίας πραγματικότητας) — και μαζί έχει φουντώσει επιτέλους και η συζήτηση επί πιθανών εναλλακτικών μεθόδων (π.χ. της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 19/12/2020 & του ΤΕΕ Πελοποννήσου 17/12/2020).
Σημειωτέον ότι η “χρονική προτεραιότητα” (“τα γρηγορότερα κλικ κερδίζουν”) εκτός από μέθοδος εξευτελιστική, για πολίτες και μηχανικούς, είναι και άδικη (άρα παράνομη) γιατί μοιράζει ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ χωρίς να δίνει σε όλους τους δικαιούχους ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, αφού: Ευνοεί τους έχοντες γρήγορο διαδίκτυο (πράγμα που ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από τούς δικαιούχους), καταδικάζει τους ΑμΕΑ, εξοστρακίζει τους υφιστάμενους τις αστοχίες τηλεπικοινωνιών-ηλεκτροδότησης-κλπ (παράγοντες που πάλιν ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από τούς δικαιούχους όπως έγινε στο Ναύπλιο που έπεσε το ρεύμα στην, αιδώς Αργείοι-ΥΠΕΝ/ΤΕΕ, “εκκίνηση”) — πέραν δηλ. τού ότι πριμοδοτεί τους ταχυδακτυλουργούς των πληκτρολογίων αλλά και όσους προσλαμβάνουν AD HOC πληκτρολογητές (νέα επιστημονική ειδικότητα), και άλλα τέτοια φαιδρά.
Οπότε, τίθεται το εξής ερώτημα: Ως άδικη-παράνομη μέθοδος επιδότησης (“τα γρηγορότερα κλικ κερδίζουν”), γιατί δεν μπορεί να σταματηθεί ΑΜΕΣΩΣ (π.χ. διά προσφυγής σε “ασφαλιστικά μέτρα” ή άλλα άμεσα νομικά μέσα, των Περιφερειαρχών Θεσσαλίας-Μακεδονίας-Θράκης, δηλ. όσον αφορά στις Περιφέρειες που έχουν σειρά στον διαγωνισμό πληκτρολόγησης 11-20/1/2021);
Νομική δράση βέβαια θα μπορούσε, μάλλον θα ώφειλε, να αναλάβει και το ΤΕΕ — αν κρίνει όμως κανείς από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Στασινός δεν έχει βγάλει “κιχ” επί του θέματος (όπως και μερικοί/μερικές πρόεδροι περιφερειακών ΤΕΕ), τότε “καλά κρασιά”.
Διότι για εμάς σε Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη, οι προτεινόμενες τελευταίως μέθοδοι που θέλουν ανάλυση-διαπραγμάτευση-επεξεργασία (και τελικά, αν καταλήξουμε κάποτε σε μία γενικώς αποδεκτή μέθοδο, χρειάζονται μείζονες αλλαγές του λογισμικού της πλατφόρμας “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”) δέν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν (ούτε κατά διάνοιαν, ίσως ούτε και στο εντός του 2021 προβλεπόμενο 4ο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”). Για τους εν Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη (μηχανικούς και πολίτες) είναι σαν να έρχεται ένα τραίνο κατά πάνω τους (μας) που θα τους (μας) ισοπεδώσει — τί μπορούμε άραγε να κάνουμε γι’ αυτό;
Όπως προτάθηκε την 21/12/2021 στις σελίδες της παρόντος φιλόξενου ιστοχώρου (ΑΡΧΙΚΗ –> RIBBON –> “Νέο μπάχαλο με το Εξοικονομώ Νο.3”):
“Τί πιό δίκαιο, απλό, πρακτικό, αντικειμενικό, αδιάβλητο, δημοκρατικό, άμεσα εφαρμόσιμο, από το να υποβάλουν όλοι οι πολίτες (μηχανικοί ή μή) τις αιτήσεις τους με πλήρη άνεση χρόνου (π.χ. εντός ενός μηνός) και μετά να γίνει μία κλήρωση (για το ποιοί δικαιούχοι θα χρηματοδοτηθούν έως εξαντλήσεως των κονδυλίων), όπως γίνεται ήδη εδώ και χρόνια με τις δημόσιες/κρατικές φορο-λοταρίες (ή όπως έγινε με την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε χιλιάδες οικίες διά περιοδικών κληρώσεων);”.
Προφανώς καμμία αλλαγή λογισμικού (ή άλλου τινός στοιχείου της διαδικασίας) δεν απαιτείται — απλώς να αφήσει το ΥΠΕΝ να “τρέξει” η πλατφόρμα για 3-4 εβδομάδες, να μπούμε όλοι μέσα “με το πάσσο μας” (δυστυχώς για ΥΠΕΝ-ΤΕΕ καταργείται η ειδικότητα των πληκτρολογητών), και αφού γίνει από την πλατφόρμα το φιλτράρισμα και από το σύνολο των αιτούντων προκριθούν οι δικαιούχοι, ιδού τό “FIRST-COME/FIRST-SERVE” μέ κλήρωση έως εξαντλήσεως των κονδυλίων.
Άλλωστε ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ σε ισότιμους δικαιούχους ΜΟΝΟΝ με κλήρωση μπορούν να δοθούν — είναι η ΜΟΝΗ μέθοδος, όχι απλώς η καλύτερη.
Πρέπει βέβαια κάποιος Περιφερειάρχης (ή το ΤΕΕ) να πεισθεί (στην περίπτωση του ΤΕΕ να εξαναγκαστεί) να κάνει το βήμα (π.χ. προσφυγή στη δικαιοσύνη όπως προαναφέρθηκε).
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν:
Με μιά μονοκοντυλιά, τουλάχιστον για Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη 11-20/1/2021 (και μετέπειτα για ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), θα λάβουν τέλος άπειρες συζητήσεις, χιλιάδες διαμαρτυρίες, μυριάδες άρθρα έντυπα & ηλεκτρονικά, εκατοντάδες συνεντεύξεις Υπουργών σε Εφημερίδες-Ράδια-Τηλεοράσεις κλπ-κλπ (που αποκαλύπτουν και την χρεωκοπία και τη γύμνια και την διαχρονική ανικανότητα του κατεστημένου και των της εξουσίας κομματο-εκλεκτών παρατρεχάμενων βλ. ΤΕΕ που είναι Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους!!!), και θα γίνει διανομή των κονδυλίων με τον μόνο δημοκρατικό τρόπο που υπάρχει τουλάχιστον (έστω) έως συμπληρώσεως του τρέχοντος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ Νο.3”.
Κων/νος Νταβανάς
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Μέλος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μαγνησίας