Εξοικονομώ: Κίνδυνος απένταξης για πολλούς ωφελούμενους λόγω υπολειτουργίας της Πολεοδομίας και της ΗΤΚ

471

  

Κίνδυνο απένταξης από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση 2021» αντιμετωπίζουν δεκάδες Βολιώτες. Πολλοί μηχανικοί δεν προλαβαίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος να κάνουν την ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουν οι δικαιούχοι στην επόμενη φάση ένταξης.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων λήγει στις 19 Ιουλίου, ενώ στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου με τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό, εκκρεμούν πολλά αιτήματα μηχανικών για την παραλαβή των φακέλων των κτιρίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας μηχανικός, πως δεν έχει πάρει τα αιτούμενα αρχεία από την Πολεοδομία, ενώ έχει καταθέσει αίτηση για να παραλάβει τον φάκελο στις 3 Ιουνίου.

Ερωτηθείσα σχετικώς η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα σημειώνει πως «έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης Βόλου λειτουργεί με έναν μόνο υπάλληλο, ο οποίος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τους πολίτες και τους συναδέλφους μηχανικούς».

«Αποτέλεσμα είναι η αναμονή για να παραλάβει κάποιος φάκελο από το αρχείο να ξεπερνά τον έναν μήνα, αφού παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις μας, ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας δεν προχωρεί στην επαρκή στελέχωσή της», τονίζει η ίδια.

Επισημαίνεται πως στο αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης απευθύνεται κανείς, όταν χρειάζεται έγγραφα για μεταβιβάσεις ακινήτων, τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλων διαδικασιών πέραν των φακέλων για τη σύνταξη ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που αφορούν και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Η κ. Καπούλα θα κάνει παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί παράταση, αφού δεν είναι δίκαιο να απενταχθούν από το πρόγραμμα δικαιούχοι Βολιώτες που περιλαμβάνονται στους αρχικούς πίνακες ένταξης.

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα πολλών ωφελούμενων, αφού στις 19 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για το πρόγραμμα», εξηγεί η ίδια.

Επισημαίνεται πως η ηλεκτρονική ταυτότητα ενός ακινήτου είναι καινούργιο πιστοποιητικό με υποχρεωτική προσκόμιση για το πρόγραμμα αλλά και άλλες διαδικασίες.

Αφορά στη σύνταξη του φακέλου ενός ακινήτου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να το συνοδεύουν, όπως σχέδια κάτοψης, πιστοποιητικά ενεργητικής αναβάθμισης, οικοδομική άδεια.

«Η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι σοβαρή και χρονοβόρα διαδικασία για τους μηχανικούς. Μετά την παραλαβή των αρχείων πρέπει να γίνουν ο πολεοδομικός έλεγχος του ακινήτου, η τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών και όλα αυτά καθυστερούν σημαντικά», προσθέσει η ίδια.

Επισημαίνεται πως στη Μαγνησία οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι 809, σύμφωνα με την ανάρτηση των πινάκων που έγινε τον περασμένο Μάιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

taxydromos.gr