Επιστροφή φόρου και μηδενικά εκκαθαριστικά για επιπλέον ένα εκατ. φορολογούμενους

196

  

Περισσότερα κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι ,εκτιμάται ότι θα είναι φέτος τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας , επί συνόλου 8,9 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που θα εκδοθούν και θα σταλούν σε ισάριθμους φορολογούμενους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), γεγονός που προδικάζει ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας πρόσθετο φόρο εισοδήματος για τα περσινά τους εισοδήματα .

Από την άλλη λιγότεροι επίσης σε σχέση με πέρυσι (περίπου 3 στους 10) θα είναι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικά σημειώματα και μάλιστα με λιγότερο ,προς πληρωμή, φόρο εισοδήματος. Προς το παρόν η πορεία υποβολής των φετινών δηλώσεων εισοδήματος συνεχίζεται απρόσκοπτα μετά μάλιστα την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων που είχαν ανακύψει λόγω καθυστέρησης προσυμπλήρωσης από την ΑΑΔΕ στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που έλαβαν πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Βασικοί λόγοι για τα λιγότερα και “ελαφρύτερα” φέτος εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου για επιπλέον ένα εκατομμύριο φορολογούμενους είναι το «πάγωμα» και για φέτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης (9% ο εισαγωγικός συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 22% τα προηγούμενα χρόνια), η μείωση της προκαταβολής φόρου (55%για τουςε ελεύθερους επαγγελματίες και 80% για τις επιχειρήσεις) , η αναστολή και χαλάρωση των όρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους επλήγησαν από την πανδημία, και φυσικά τα μειωμένα πέρυσι ,λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος από εργαζόμενους και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι σήμερα ,και ενώ απομένουν άλλες 45 ημέρες για την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων , έχουν υποβληθεί 2,46 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ,ενώ σήμερα άνοιξε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο taxis για όσους από τους φορολογούμενους επιθυμούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος εάν διαπίστωσαν ότι με την αρχική τους δήλωση έκαναν λάθη η παρέλειψαν κάποια στοιχεία..

Όσον αφορά τα εκκαθαριστικά σημειώματα (ως γνωστόν αποστέλλονται χωριστά σε κάθε φορολογούμενο ασχέτως εάν υποβάλλει μόνος η από κοινού με άλλο συγγενικό μέλος την δήλωση εισοδήματος) μέχρι σήμερα εστάλησαν 3.377.211 εκ των οποίων σε ποσοστό 29,40% είναι χρεωστικά με μέσο όρο φόρου 680 ευρώ (έναντι 36,51% πέρυσι) ,σε ποσοστό 17,15% είναι πιστωτικά με μέσο όρο επιστροφής φόρου τα 200 ευρώ (έναντι μόλις 12,28% πέρυσι) και τέλος τα μηδενικά σημειώματα φτάνουν σε ποσοστό 53,45% (έναντι 51,21 % πέρυσι)..

Προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο taxis θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου. Ωστόσο, όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

athina984.gr