Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕνέργεια«Ζεστό» χρήμα €150 εκατ. σε 14.000 παραγωγούς ΑΠΕ.

«Ζεστό» χρήμα €150 εκατ. σε 14.000 παραγωγούς ΑΠΕ.

Για πρώτη φορά σχεδόν μετά από πολλά χρόνια οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είδαν τις καθυστερήσεις των πληρωμών τους να περιορίζονται στις 11 μέρες έναντι ακόμη και εννέα μηνών στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) την περασμένη εβδομάδα έκανε δύο καταβολές για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2019, ενώ ξεκίνησαν και οι πληρωμές του μηνός Νοεμβρίου, με τους 14.000 παραγωγούς να εισπράττουν συνολικά 150 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης ανακοίνωσε την έναρξη της καταβολής των ποσών του Νοεμβρίου που δικαιούνται οι παραγωγοί και μάλιστα οι τελευταίες πληρωμές για πρώτη φορά κινούνται σχεδόν εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου. Για την ακρίβεια η καθυστέρηση περιορίζεται στις 11 μέρες.

Πως προκύπτει αυτό το χρονικό διάστημα; Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται 20 μέρες μετά το τέλος του μήνα αποστέλλονται τα ενημερωτικά δελτία και στη συνέχεια οι παραγωγοί έχουν 10 μέρες περιθώριο να αποστείλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τα τιμολόγια. Η συμβατική ημερομηνία εξόφλησης είναι 20 μέρες μετά την παραλαβή του τιμολογίου από τον Διαχειριστή. Έτσι για τον Νοέμβριο τα ενημερωτικά εκδόθηκαν 20 Δεκεμβρίου, τα τιμολόγια εστάλησαν στο δεκαήμερο 21 – 30 Δεκεμβρίου και η συμβατική ημερομηνία εξόφλησης ήταν η 20η Ιανουαρίου. Η έναρξη των πληρωμών έγινε στις 31 Ιανουαρίου που σημαίνει ότι η καθυστέρηση περιορίστηκε στις 11 ημέρες.

Οι παραγωγοί πληρώνονται μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος συγκεντρώνει έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς και από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Τους τελευταίους μήνες τα έσοδα από την τελευταία πηγή έχουν αυξηθεί, παρά τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που καταβάλει η ΔΕΗΔΕΗ -1,91%.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε με τη συνδρομή της πληροφορικής στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών για τη λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοτιμολόγησης (δηλαδή της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ). Παράλληλα οι στόχοι που έχει βάλει η διοίκηση Γιαρέντη είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται από την ΑΑΔΕ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ζήτησε να συνεχιστούν οι θετικές προσπάθειες του Διαχειριστή.

Ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα καταβάλει προσπάθειες ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις.

 

euro2day.gr

RELATED ARTICLES