Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΖωντανά παραμένουν τα εργοτάξια της χώρας.

Ζωντανά παραμένουν τα εργοτάξια της χώρας.

Θετικά δέχθηκε η πλειοψηφία του κόσμου των υποδομών τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΠΝΠ για το πάγωμα των διαγωνισμών αλλά και των προθεσμιών σε έργα και παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα δίνεται “μάχη” για να κρατηθούν ζωντανά τα εργοτάξια καθώς υπάρχει ένα debate σχετικά με αυτό.

Πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημειώνουν στο ypodomes.com ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα εργοτάξια. Είναι προφανές ότι τα εργοτάξια είναι για τον τεχνικό κλάδο της χώρας, ότι είναι οι βιομηχανίες για την αγορά, δηλαδή αιμοδότης και κινητήριος δύναμη.

“Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία σε λειτουργία” σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ (Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών-Μεταφορών) στο ypodomes.com, Σέργιος Λαμπρόπουλος και όπως λέει “υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης”. Ο κ.Λαμπρόπουλος χαρακτηρίζει θετικά αυτά τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν με την ΠΝΠ αλλά επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα “κοιτάξτε, είναι ένας κοινός αγώνας, εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε, με προτάσεις και θα υπάρξουν και επόμενες συναντησεις με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ για να γίνουν ακόμα περισσότερα”.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒΥΚ πάντως τονίζει ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πρέπει το Υποδομών και Μεταφορών να ανακόψει την προσπάθεια του για νομοθετικές παρεμβάσεις και να συνεχίσει την προετοιμασία για νέα πακέτα έργων τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και παράγοντες της αγοράς. Συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν πως πρέπει να τρέξει από τώρα η προετοιμασία για την επαύριο της κρίσης. Όπως σημειώνουν είναι ένα θετικό μήνυμα για τον κλάδο το πάγωμα σε διαγωνισμούς και έργα αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν την άποψη ότι σύντομα θα χρειαστεί να ληφθούν μεγαλύτερης διάρκειας μέτρα.

Αναφορικά με το θέμα των εργοταξίων είναι κάθετοι “είναι παραλογισμός να λειτουργόυν αποθήκες, γραφεία, call centers κ.α. επαγγέλματα κλειστών χώρων και να συζητάμε για γενικό κλείσιμο των εργοταξίων. Το ζήτημα είναι να υπάρχει εργασία στα εργοτάξια γιατί θα καταρρεύσει όλος ο κλάδος. Εδώ μιλάμε για εργασία σε εξωτερικό χώρο, πολλές φορές σε τεράστιες εκτάσεις. Εφόσον λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα ίδια που λαμβάνονται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, η κουβέντα αυτή είναι άτοπη” υπογραμμίζουν στο ypodomes.com.

Πάλι, υπάρχει και από την αγορά η επισήμανση, πως πρέπει να υπάρξει από τώρα ο σχεδιασμός για το πως θα μπορέσει να συνέλθει η οικονομία την επόμενη ημέρα. Μάλιστα όπως πιστεύουν “Είναι μία χρυσή ευκαιρία να πιέσουμε την Ευρώπη για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα εργα, να ωριμάσουν μελετες, να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος”.

Από την πλευρά του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ δείχνει να έχει αξιολογήσει την κατάσταση και να λειτουργεί με γνώμονα τις εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου “σκεφτήκαμε για την παράταση αυτή πως θα κερδίσουμε 2 μήνες, τώρα πλέον θα αξιολογεί ο καθε αναδοχος αν πρέπει να κλείσει ή όχι το εργοταξιο. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης θα παίρνουμε συμπληρωματικά μέτρα”.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com κάνει ενέργειες σε συνδυασμό με άλλα υπουργεία για να μπορέσουν να τρέξουν πληρωμές από τη διαχειριστικές αρχές στα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ενώ επεξεργάζεται σειρά από μέτρα ανακούφισης των εταιρειών.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η χορήγηση δανείου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε εταιρείες με ΚΑΔ που δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά ρύθμιση και να γίνεται παρακράτηση απευθείας για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

Για το θέμα του σχεδιασμού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο τρέχει σε πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να μπορέσουν να τρέξουν έργα και μελέτες και να προετοιμαστεί το έδαφος για την μετά την κρίση περίοδο. Στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνει η χώρα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, είναι φανερό πως τα έργα και οι κατασκευές θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΝΠ

Η υπουργική απόφαση 20319/2020 λέει τα παρακάτω:

Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις, για το χρονικό διάστημα από 24.3.2020 έως και 30.4.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 , ΦΕΚ B 1022 – 24.03.2020 -Υπουργική Απόφαση 20319/2020

Άρθρο 1

Αναβάλλεται η διεξαγωγή διαγωνισμών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4412/2016 και 4413/2016, όπως ισχύουν, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24.3.2020 μέχρι και τις 30.4.2020. Οι προγραμματισμένες για το ως άνω διάστημα δημοσιεύσεις προκηρύξεων αναβάλλονται και θα διεξαχθούν μετά την 30-4-2020.

Άρθρο 2

Στις περιπτώσεις δημοσίευσης, μέχρι και τις 20.3.2020, προκήρυξης διαγωνισμών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 ή του ν. 4413/2016, όπως ισχύουν, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών για δύο (2) μήνες. Σε περίπτωση που η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών, αιτήσεων συμμετοχής κ.ο.κ. συμπίπτει με εξαιρετέα ημέρα ή αργία, η ημερομηνία αυτή μεταφέρεται για την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Άρθρο 3

Αναστέλλεται αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμία που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, όπως κατά περίπτωση ισχύει (ήτοι των ν. 4412/2016, 4413/2016, 3669/2008, 3316/2005 κ.λπ.), με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είτε οι προθεσμίες αυτές τάσσονται υπέρ των υποψηφίων / αναδόχων, είτε υπέρ της Aναθέτουσας/Προϊσταμένης / Εποπτεύουσας Αρχής ή/και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που έχουν αρχίσει πριν τις 24-3-2020 συνεχίζονται και εκπνέουν μετά τις 30-4-2020.

Άρθρο 4

Παρατείνονται αυτοδίκαια, έως και 30.4.2020, όλες οι συμβατικές προθεσμίες κατά την εκτέλεση των συμ βάσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στις οποίες εφαρμόζεται τόσο το ισχύον, όσο και του προϊσχύσαν νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016, ν. 4413/2016, ν. 3669/2008, ν. 3316/2005 κ.ο.κ.), περιλαμβανομένων και των Συμβάσεων Παραχώρησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είτε αυτές έχουν τεθεί υπέρ των αναδόχων είτε υπέρ της Αναθέτουσας/Προϊσταμένης/ Εποπτεύουσας Αρχής ή/ και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προθεσμίες που άρχισαν πριν τις 243-2020 συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τις 30-4-2020.

ypodomes.com

RELATED ARTICLES