Η αγορά θέλει «ψηλά» τον πήχη για την ενεργειακή αποδοτικότητα

303

  

 

Με την μάχη να «μαίνεται» στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς και περιβαλλοντικών οργανώσεων να πληθαίνουν, οριστικοποιήθηκε το νομοθετικό κείμενο για την ενεργειακή απόδοση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα καθώς παρουσιάζονται πολλές αντίθετες τάσεις και απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του στόχου για το 40% την εξοικονόμησης.

Μετά την ψηφοφορία θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και κρατών μελών προκειμένου να παρουσιαστεί μια κοινή βάση για τη χάραξη των εθνικών στρατηγικών.

Οι νέες τροπολογίες οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον έναν πλήρη στόχο απόδοσης ύψους 40%, καθώς και δεσμευτικούς εθνικούς στόχους δεν βρίσκουν σύμφωνα όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα. Κάνοντας μια αξιολόγηση των προτεινόμενων αλλαγών, το Coalition for Energy Savings εκφράζει τις επιφυλάξεις κάποιων φορέων της αγοράς εκτιμώντας ότι εάν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, τότε θα κοστίσουν στην Ευρώπη 690.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσουν το ΑΕΠ κατά 157 δισ. ευρώ έως το 2030, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Ωστόσο, εκπρόσωποι συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς δεν δείχνουν να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Θεωρούν ότι όσο πιο ψηλά τεθεί ο πήχης τόσο το καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για να αναθερμανθεί η αγορά και να κινητοποιηθούν κεφάλαια. Αυτό υποστηρίζουν και σύνδεσμοι και ομοσπονδίες από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο και περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίοι μάλιστα συνυπογράφουν επιστολή προς τους αρμόδιους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενοι στους κ.κ. Μαριά, Σακοράφα και Σπυράκη οι εκπρόσωποι των φορέων σημειώνουν ότι « ένα φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικών για το 2030 θα έχει πολλαπλές ωφέλειες για την Ελλάδα σε επίπεδο δημιουργίας θέσεων εργασίας, προστασίας των καταναλωτών και συνεισφοράς στην ενεργειακή ασφάλεια».

Όπως αναφέρουν, «η σημασία ακόμα και του 1% εξοικονόμησης το 2030 είναι τεράστια και ισοδυναμεί με περίπου 3 προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία σωρευτικά 10.000 νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση των ετήσιων ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών έως και κατά 1.200 ευρώ». Με το πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα ωφεληθεί η ελληνική βιομηχανία καπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής υλικών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας που δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. «Η υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων σε εθνικό επίπεδο θα δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, απαραίτητο για την κινητοποίηση κεφαλαίων. Η προσπάθεια που θα απαιτηθεί την επόμενη δεκαετία δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα με τα επίπεδα κατανάλωσης του 2013-2015 έχει ήδη πιάσει τον στόχο εξοικονόμησης του 2020», σημειώνουν.

Την επιστολή υπογράφουν η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης HellasCert , το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, το Institute of Zero Energy Buildings, η WWF Ελλάς, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Συνθετικών Κουφωμάτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων και το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδος SBC GREECE.

Πένη Χαλάτση

insider.gr