Η ανοιχτή ατζέντα του ΥΠΕΝ, που αναμένει τον Κ. Σκρέκα

169

  

Μηδενικό χρόνο προσαρμογής θα χρειαστεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος το μεσημέρι θα πάρει στα χέρια του από τον Κ. Χατζηδάκη τους ανοιχτούς φακέλους και την ευρεία ατζέντα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου για το επόμενο διάστημα.

Και αυτό διότι ο κ. Σκρέκας έχει στο ενεργητικό τη θητεία του ως τομεάρχη ενέργειας από την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Αυτή ακριβώς η εξοικείωση του κ. Σκρέκα με τα ενεργειακά θέματα, φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο της για την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει τον  κ. Σκρέκα σε ένα “καυτό” από πολλές απόψεις χαρτοφυλάκιο.

Ο κ. Σκρέκας λοιπόν καλείται να δώσει το δικό του στίγμα σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα της αγοράς αλλά και να προχωρήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικά το ΥΠΕΝ καλείται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση που αφορά στην απλοποίηση της αδειοδότησης, κυρίως στο περιβαλλοντικό σκέλος, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα offshore αιολικά, την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο.

Μείζον θέμα τόσο για την αγορά όσο και για τους καταναλωτές είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του target model, δηλαδή του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα κατά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του. Το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις υπό την έννοια ότι εάν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά η κατάσταση, τότε ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Σοβαρή εξάλλου πρόκληση για τον νέο υπουργό είναι η συνέχιση της θετικής πορείας της ΔΕΗ, η οποία έχει καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο και να ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα, εντούτοις υπάρχει ακόμη δρόμος για την πλήρη εξυγίανση και το μετασχηματισμό της επιχείρησης.

Φυσικά η συνέχιση της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης αλλά και η εφαρμογή του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Συναφής εξάλλου με τα θέματα της ΔΕΗ, είναι και η κρίσιμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της επιχείρησης με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της υψηλής τάσης, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στις Βρυξέλλες, υπάρχει πάντα το θέμα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν για τα μέτρα που αφορούν στην πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ αλλά και η έγκριση της αποζημίωσης της ΔΕΗ για το γεγονός ότι διατηρεί σε λειτουργία αρκετών λιγνιτικών μονάδων, παρότι ζημιώνεται.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το ΥΠΕΝ επιβλέπει μια σειρά από διαγωνισμούς είτε υπό τη σκέπη του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η ΔΕΠΑ και η δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ είτε αυτόνομους, όπως η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η κρατική περιουσία της ΛΑΡΚΟ.

Μεγάλο κεφάλαιο για το ΥΠΕΝ, αποτελεί εξάλλου η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, όπου τα έργα του τομέα της ενέργειας και της εξοικονόμησης αποτελούν σημαντικό πυλώνα.

Μεταξύ άλλων ο πράσινος πυλώνας του Ταμείου Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει έργα ενεργειακών υποδομών και διασυνδέσεων, έργα ψηφιοποίησης του δικτύου, επενδύσεις ΑΠΕ και φυσικά τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ αλλά και τα νέα προγράμματα που έρχονται όπως το Διατηρώ για τα διατηρητέα κτίρια.

Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά της ενέργειας το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα των ΑΠΕ, ενώ στοίχημα τέλος αποτελεί και η πρόοδος στην επίτευξη των στόχων για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

capital.gr