Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην παγκόσμια αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών

166

  

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της ομάδας των οργανικών Οργανικών υλικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της χρήσης των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών, είναι και η ανταγωνιστική τιμή για την αγορά τους, η οποία όταν αυτά θα έρθουν σε μαζική παραγωγή, θα είναι πάνω από 50% χαμηλότερη, έναντι αυτής των συμβατικών φωτοβολταϊκών.

«Επηρεάζουμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην αγορά των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών», υπογράμμισε με ικανοποίηση ο κ. Λασκαράκης και πρόσθεσε ότι «στην ενεργειακή σκακιέρα, η Ελλάδα είναι ήδη τοποθετημένη σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών για την παραγωγή νέων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η εξέλιξη της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα επόμενα έτη επάνω στον συγκεκριμένο τομέα».

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, είναι η ανάπτυξη αριστείας και η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές όλα τα προηγούμενα χρόνια, που φέρνει σήμερα την Ελλάδα στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων.

Οι κύριοι βιομηχανικοί παίκτες της αγοράς των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, εξήγησε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι «εντός της ΕΕ, η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς καθοδηγεί την έρευνα και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην ανάπτυξη και παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών».

Διευκρίνισε δε, ότι το Ελληνικό οικοσύστημα οργανικών ηλεκτρονικών έχει ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, με στόχο οι καινοτομίες που αναπτύσσονται να βρουν άμεσα πρακτική εφαρμογή προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ. Λασκαράκης, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα τέταρτης γενιάς, είναι μια καινοτόμα μέθοδος παραγωγής ενέργειας, βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, λειτουργούν καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας έτσι πιο σταθερό ρεύμα, μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε κυρτή, είτε φορητή και να καλύψουν κάθε αισθητική που κάποιος θέλει να πετύχει, αφού εκτυπώνονται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια.

Επιπλέον, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακυκλώσιμα, αναλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή τους τοξικά ή επιβλαβή υλικά.

eleftherostypos.gr