Η υπηρεσία δόμησης Δήμου Βόλου στο «στόχαστρο» του ΤΕΕ μετά από καταγγελίες για επιλεκτικές αυτοψίες

216

  

Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Βόλου μπήκε προχθές το βράδυ στο «στόχαστρο» της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ που εξέτασε καταγγελίες μηχανικών για επιλεκτικές αυτοψίες στον τρόπο έκδοσης αδειών μικρής κλίμακας. Ανοιχτά ειπώθηκε στη Διοικούσα ότι εάν δεν δοθούν στοιχεία για εισβολές υπαλλήλου της υπηρεσίας δόμησης σε ιδιωτικούς χώρους πολιτών, χωρίς τη συνοδεία δεύτερου ατόμου ή κλιμακίου και αν δεν δοθούν στοιχεία που να αναφέρουν βάσει ποιας νομοθεσίας διενεργούν επιλεκτικά έλεγχοι, θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Σοβαρές καταγγελίες κατατέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας για την Πολεοδομία. Όπως έγινε γνωστό από τους μηχανικούς που συμμετείχαν στη συζήτηση προσφάτως η υπηρεσία δόμησης έχει μεταβάλει τον τρόπο έκδοσης των αδειών μικρής κλίμακας.
Όπως καταγγέλθηκε πριν την έκδοση αδειών μικρής κλίμακας και σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται επιλεκτική αυτοψία και κλήθηκε το ΤΕΕ να πάρει θέση και αν ζητήσει εξηγήσεις. Όπως τονίστηκε, σύμφωνα με απόφαση, που αφορά στη «διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας», αναφέρονται ρητά τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά δεν αναφέρεται περίπτωση αυτοψίας, πριν τη σχετική έγκριση εργασιών.
Από τη διοικούσα ζητήθηκε να απαιτήσει τις διατάξεις εφόσον υπάρχουν για το έναν επιβάλλεται η αυτοψία σε αυτού του είδους τις άδειες. Οι καταγγέλλοντες τόνισαν πως πρέπει αν εξηγηθούν τα κριτήρια των επιλεκτικών αυτοψιών και από ποιον καθορίζονται.
 Συγκεκριμένα η διοικούσα ενημερώθηκε ότι στις αυτοψίες προβαίνει ο υπάλληλος του τμήματος αδειών χωρίς κλιμάκιο ή δεύτερο άτομο, πράγμα που θεωρήθηκε εξαιρετικά σοβαρό και τονίστηκε πως πρέπει να διαλευκανθεί με ποιόν τρόπο και να δίνεται εντολή γι’ αυτές τις αυτοψίες.
Οι μηχανικοί προχώρησαν και σε σοβαρότερες καταγγελίες αναφέροντας ότι η αυτοψία γίνεται εντός ιδιωτικού χώρου χωρίς οι πολίτες να ξέρουν τα δικαιώματά τους, ενώ απαίτησαν από το ΤΕΕ να ζητήσει τις εκθέσεις.
ΚΑΤ. ΤΑΣ