Θεσ/νίκη:Νέα κόντρα δήμου – Αττικό Μετρό για τα αρχαία της Βενιζέλου

203

  

metro-thessalonikiΟ Γιάννης Μπουτάρης καταγγέλλει αιφνιδιαστική κατάθεση στο ΚΑΣ της μελέτης για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, η μελέτη παραδόθηκε στον δήμαρχο τον Ιούνιο
 
Νέο επεισόδιο στο σήριαλ του σταθμού της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκηςκαι στη διαμάχη του δήμου Θεσσαλονίκης με την Αττικό Μετρό. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε ότι η μελέτη της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης εστάλη στην 9η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα και προγραμματίστηκε να τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση της Τρίτης 29ης Ιουλίου του ΚΑΣ. Υπογράμμισε, δε, ότι ο ίδιος πήρε τη μελέτη μόλις την περασμένη Παρασκευή (25/7), ενώ ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, η μελέτη παραδόθηκε στον ίδιο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη πριν ενάμισι μήνα. 

Σε αυτό το διάστημα, που ο δήμος, όπως μαθαίνουμε, είχε στα χέρια του τημελέτη, δόθηκε ανοικτή συνέντευξη Τύπου (στις 10/7) κατά την οποία και είχε λεχθεί με καταγγελτικό τρόπο από τον Γιάννη Μπουτάρη, ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. δε συνεργάζεται με το δήμο και δεν ενημερώνει για τις ενέργειές της.  
 
Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη παραδόθηκε στον ίδιο το δήμαρχο, λίγα 24ωρα μετά την τοποθέτηση στο ΥΠΠΟ του νέου υπουργού Κωνσταντίνου Τασούλα. Τη μελέτη παρέδωσαν στο κ. Μπουτάρη, στο δημαρχείο, η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού & Ανάπλασης Φωτεινή Καντζάβελου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Αττικό Μετρό/ Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης, Θεοκλής Παναγιωτίδης. Τα στελέχη της Α.Μ. παρουσίασαν τότε τη μελέτη και δεύτερη παρουσίαση έγινε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία και των Πανεπιστημιακών Παπακώστα και Αλεξοπούλου, των οποίων τη μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, υποστηρίζει ο Δήμος. 
 
Η Αττικό Μετρό Α.Ε., όπως είχε υποχρέωση να πράξει(απόφαση Παναγιωτόπουλου), εκπόνησε μελέτη για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο ίδιο επίπεδο που βρέθηκαν, δηλαδή στο -1 επίπεδο του σταθμού «Βενιζέλου», σε όλο το μήκος και πλάτος του, πλην των χώρων των φρεατίων εξαερισμού. Στο σταθμό θα επανατοποθετηθεί περίπου το 85% των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά την εκσκαφή. 
 
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σταθμό, σε αντίθεση με άλλους, τα εκδοτήρια θα είναι σε μεγαλύτερο βάθος, στο επίπεδο -2 και οι πλατφόρμες επιβίβασης- αποβίβασης του κοινού, στο επίπεδο -4.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η συζήτηση στο ΚΑΣ μετά από το αίτημά του αναβλήθηκε για άλλη ημερομηνία.
 
Της Άννης Καρολίδου
Πηγή: voria.gr