Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΙδιωτικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Ιδιωτικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των επενδύσεων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την διαχείριση απορριμμάτων ενώ στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Αναλυτικό σύμφωνα σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, 150 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε ακυρώσει όλο το σχεδιασμό για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είχε προωθήσει ο Γιάννης Σγουρός. Η ακύρωση του σχεδιασμού είχε σοβαρές επιπτώσεις καθώς η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προβλέπεται πλέον η χρηματοδότηση τέτοιων έργων, με αποτέλεσμα τα κοινοτικά κονδύλια να χαθούν υποχρεώνοντας σήμερα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας του Γραμματικού ως δημόσιο έργο.

Ουσιαστικά ο κ. Πατούλης επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα που είχε ανατρέψει η κ. Δούρου ενώ προβλέπεται, με ορίζοντα το 2015 να κατασκευαστούν τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας απορρυμμάτων: μία στο χώρο της σημερινής χωματερής της Φυλής, μία στο Σχιστό και μία στο χώρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού.

Στόχος της Περιφέριας είναι οι νέες μονάδες να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 με αποτέλεσμα το Λεκανοπέδιο μέχρι τότε να μην έχει καμία άλλη δυνατότητας εκτός της χωματερής στη Φυλή.

Προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον που προκαλεί η Φυλή στα έργα που προωθούνται περιλαμβάνεται και η δραστική αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής ώστε να επεξεργάζεται βιοαπόβλητα καθώς και η ανέγερση νέων μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Παράλληλα θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση του συστήματος διαλογής βιαποδομησιμων υλικών εκεί που δημιουργούνται (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α.) με στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να καλυφθεί το 100% των επιχειρήσεων που παράγουν μεγάλες ποσότητες βιοαποβλήτων.

Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ανακύκλωσης και σύμφωνα με τον ξ. Πατούλη το ποσοστό ανακύκλωσης από 5% σήμερα μπορεί να φτάσει το 15% πολύ γρήγορα ακόμα και μέσα στο 2020. Σήμερα περίπου 510.000 τόνου απορριμμάτων, δηλαδή το 27% της συνολικής ποσότητας που παράγεται κάθε χρόνο στην Αττική, είναι υλικά συσκευασίας.

businessdaily.gr

RELATED ARTICLES