Καλώδια-μπαταρίες που αποθηκεύουν ενέργεια

421

  

kalodiaΕρευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν τα ηλεκτρικά καλώδια όχι μόνο σε αγωγούς μετάδοσης του ρεύματος, αλλά και σε μέσα αποθήκευσής του, σαν να είναι δηλαδή μπαταρίες.

Η εν λόγω καινοτομία στο πεδίο της ενεργειακής τεχνολογίας μπορεί μελλοντικά να βρει εφαρμογές και σε άλλα πεδία, όπως στην κλωστοϋφαντουργία, μετατρέποντας τα ρούχα (όπου θα βρίσκονται ενσωματωμένα τέτοια μικρο-σύρματα) σε ένα είδος μπαταρίας για να φορτίζει κανείς το τηλέφωνό του ή άλλη ηλεκτρονική φορητή συσκευή.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδα, με επικεφαλής τον καθηγητή νανοτεχνολογίας Τζάγιαν Τόμας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά “Advanced Materials”, ανέπτυξαν μια μέθοδο να αποθηκεύουν ηλεκτρικό ρεύμα σε πολύ ελαφριά χάλκινα σύρματα.

Το «μυστικό» για το πρωτότυπο σύρμα-μπαταρία είναι ότι οι ερευνητές δημιούργησαν γύρω από το χάλκινο σύρμα ένα δεύτερο μονωτικό στρώμα, που περιλαμβάνει ηλεκτρόδια και λειτουργεί ως πυκνωτής, αποθηκεύοντας έτσι ενέργεια.

Αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της, όπως είπαν οι ερευνητές, διαφαίνονται προοπτικές να δοκιμαστεί και με άλλα υλικά πέρα από τον χαλκό. 

Στο μέλλον, σύμφωνα με τον Τόμας, καθώς η σχετική τεχνολογία θα βελτιώνεται, αντί για σύρματα θα είναι πιθανώς δυνατό να μεταδίδεται και να αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια σε ειδικές ίνες που θα διαθέτουν τις κατάλληλες νανοδομές και οι οποίες θα μπορούσαν να υφαίνονται π.χ. στα ρούχα.

Η τεχνολογία μπορεί να φανεί χρήσιμη και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει περιττές τις βαριές μπαταρίες που πιάνουν και πολύ χώρο. 

Με παρόμοιο τρόπο, τέτοια σύρματα στα οποία αποθηκεύεται ενέργεια, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε διαστημοσυσκευές, ελαφραίνοντάς τες από περιττό βάρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.euro2day.gr