«Καμπανάκι» ΣΑΤΕ για το ΕΣΠΑ

236

  

erga_Τον κίνδυνο προβλημάτων στην ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω των εθνικών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου τονίζει ο ΣΑΤΕ και ζητεί συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, προκειμένου να συζητήσει μαζί του, τα ζητήματα που αφορούν την βέλτιστη αξιοποίηση τόσο του τρέχοντας ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και του επόμενου 2014-2020.

 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο κ. Χριστοδουλάκης, διαθέτει πλούσια γνώση και εμπειρία αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργού Οικονομίας, ενώ οι δηλώσεις του, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του κατέστησαν φανερό ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και υιοθετεί στο ακέραιο, τη θέση την οποία εξέφρασε ο Σύνδεσμος προ δεκαπενθημέρου με επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, για οικουμενική συμφωνία σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ο ΣΑΤΕ έκανε έκκληση για την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ώστε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και του χρονικού διαστήματος το οποίο θα απαιτηθεί μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία είναι πλέον 100% για όλη την δαπάνη, το 40% της οποίας επιστρέφει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου (23% ΦΠΑ, συν ασφαλιστικές εισφορές, συν σύνολο φόρων που αναλογούν στον κύκλο εργασιών των εμπλεκόμενων στα έργα).
Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του ΣΑΤΕ από τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας ΕΣΠΑ, οι σημερινές πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τουλάχιστον. Έναντι αυτού του ποσού, καταβάλλονται περίπου 60-90 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ρυθμός που υποδηλώνει ότι τα ήδη ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου για έργα ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτονται κατά 100% από την ΕΕ, δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο, ενώ διαρκώς σωρεύονται και άλλα, αφού τα έργα συνεχίζονται από αρκετούς αναδόχους έργων !
Να σημειωθεί ότι ακόμη και για την εξόφληση λογαριασμών με το «σταγονόμετρο», εκφράζονται αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων επιλογής των έργων που τελικώς πληρώνονται με συνέπεια ο ΣΑΤΕ να γίνεται τις τελευταίες ημέρες δέκτης καταγγελιών για πιθανές αδιαφανείς συμπεριφορές εκ μέρους των υπηρεσιών κατανομής των πιστώσεων και μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα έργα της διαχειριστικής αρχής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.(Υπουργείου Εσωτερικών) δηλαδή έργα Δήμων, βρίσκονται σε πλήρη απραξία πληρωμών.
Όπως υπογραμμίζεται η αντιμετώπιση του θέματος συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την συνέχιση ή μη των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την απορρόφηση της ανεργίας μέσω αυτών, την αναπτυξιακή διάσταση της Ελλάδας, το καλύτερο τουριστικό προϊόν-μέσω των κατάλληλων υποδομών-την περιβαλλοντική προστασία και εν τέλει την ίδια την κοινωνία, ώστε αυτή να απο-λαμβάνει με ασφαλή τρόπο αυξημένη ευημερία και να μην αποτελέσει ο μήνας τον εκλογών και ο απαιτούμενος χρόνος συγκρότησης της νέας κυβέρνησης τροχοπέδη στην υλοποίηση των ανωτέρω.
Πολύ περισσότερο όταν σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο θα διακοπούν τα έργα, αλλά και θα χαθούν οριστικά και αμετάκλητα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία στην παρούσα φάση έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Πηγή:ered.gr