Καραμανλής: Σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το βόρειο κομμάτι του Ε65.

309

  

“Εργαζόμαστε σκληρά και είμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση και του Βόρειου Τμήματος του Ε65”, δήλωσε την Παρασκευή από τα εργοτάξια του αυτοκινητοδρόμου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Όπως ανέφερε είναι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του, ώστε να ολοκληρωθεί ο άξονας στο σύνολό του.

 

Σε ότι αφορά το νότιο κομμάτι, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η κατασκευή του θα προχωρήσει γρήγορα και ότι το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2021.

“Ένα έργο που πρώτα απ’ όλα θα προσφέρει πιο γρήγορη, πιο οικονομική και το κυριότερο ασφαλή μετάβαση σε περιοχές που για δεκαετίες παραμένουν αποκλεισμένες”. Τόνισε μάλιστα ότι ο οδικός άξονας θα στηρίξει ουσιαστικά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής καθώς θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και νέες προοπτικές στην αγροτική ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει πολύ καλύτερη πρόσβαση στους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς.

Tα χαρακτηριστικά του έργου

Το Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 κατασκευάζεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί το 34,33%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ασφαλτικών στρώσεων. Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 41,4%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 44% και οι χωματουργικές εργασίες 33,4%.

Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021.

Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος συναντάμε τα παρακάτω:

Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.

1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο

15 Γέφυρες

5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις

1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)

62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας

3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)

1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)

1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)

1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)

1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)