Κατάμεστη η αίθουσα το ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας στην εσπερίδα για την ηλεκτρονική πολεοδομία

480

  

engineers5Την Τρίτη το απόγευμα το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης με στόχο την ενημέρωση των μηχανικών. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, μιας και ανοίγονται νέοι δρόμοι στην έκδοση αδειών με το θέμα να προσελκύει δεκάδες μηχανικούς.

Όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται στο εξής ηλεκτρονικά, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο στάδια. Έτσι επιτυγχάνεται θεαματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης.

Δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με ειδικό κωδικό πρόσβασης θα έχουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους, τόσο οι μηχανικοί και αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης, όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα θα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτιρίου και ταυτοχρόνως θα γίνεται  δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης , από τη λίστα των 2500 μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος,  για τις περιοχές όλης της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής.

Το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί το ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πρόγραμμα «ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών υψηλής διαθεσιμότητας στο ΤΕΕ, για την ευρύτερη εξυπηρέτηση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών», που αφορά στην «ηλεκτρονική έκδοση αδειών και στην ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας, διαχείρισης και ελέγχου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου».

Στο τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας εσπερίδας ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης απάντησε σε ερωτήσεις μελών για ασφαλιστικά θέματα, την ανεργία κλπ σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

 

prlogos.gr