Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΔόμησηΚατασκευές και οικοδομή στην εποχή του κορωνοϊού.

Κατασκευές και οικοδομή στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός δεν έχει αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο, έτσι και οι κατασκευές δοκιμάζονται αυτή την περίοδο. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπάρχουν αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία όμως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένεται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.

Προς το παρόν εταιρείες όπως η ΕΡΓΟΣΕ ή Αττικό Μετρό παραμένουν ανοιχτές με επίσης αυστηρά μέτρα, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις για περαιτέρω εξειδίκευση τους, τα οποία ίσως ληφθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, επί του παρόντος τα έργα Μετρό συνεχίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς τα διάφορα συνεργεία δεν είναι πολυάριθμα, δεν υπάρχει συνωστισμός και είναι συνήθως απομονωμένα, αλλά υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις από πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, ότι και εδώ μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στα εργοτάξια.

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Την ίδια στιγμή, δείχνει να τηρεί στάση αναμονής η κτηματαγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό, ύστερα από μία εξαιρετικά καλή περίοδο που έδειχνε επιτέλους την οικοδομή να παίρνει τα πάνω της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κατασκευαστών, κ. Καψιμάλη ο οποίος μίλησε στο www.ered.gr σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κυρίως με τα σπίτια που είναι ακόμη στα μπετά λόγω ανασφάλειας αναφορικά με την περάτωση τους και στοχεύουν τα ετοιμοπαράδοτα.

Σύμφωνα τα προσωρινά στοιχεία, για τον μήνα Δεκέμβριο 2019 Ελληνική Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Δεκέμβριο 2019 εκδόθηκαν στο σύνολο της Χώρας, 1.791 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 417,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.700,6 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Η εικόνα αυτή κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, τα στατιστικά λόγω του ιού εκτιμάται ότι θα μειωμένα.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το επόμενο διάστημα θα είναι ίσως το κρισιμότερο για το τι θα γίνει στο πεδίο της κατασκευής, μεγάλων και μικρών έργων αλλά και της ίδιας της οικοδομής.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να συμπαρασυρθούν χρονοδιαγράμματα και παραδόσεις ακόμα και προγραμματισμένων έργων. Την ώρα για παράδειγμα που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περικόπτει συνεχώς τα δρομολόγια της λόγω κορωνοϊου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε να ξεκινούν εμπορικά δρομολόγια στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο. Αυτό, όχι τόσο για την εφικτότητα, όσο για την ψυχολογία που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των επιβατών. Ωστόσο, αυτό περιμένουμε να το δούμε.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας την παράδοση των τριών σταθμών Μετρό στην επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό. Αν ληφθεί κάποια απόφαση που να παγώνει τις εργασίες, αυτόματα όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχουμε και μετάθεση της ημερομηνίας λειτουργίας τους. Αυτονόητο είναι ότι προέχει η υγεία των εργαζομένων, οπότε τα όποια μέτρα, θα είναι ακριβώς για να προφυλαχθεί το ανθρώπινο δυναμικό των κατασκευών.

ypodomes.com

RELATED ARTICLES