Κατεδάφιση με τον νέο νόμο

302

  

Ενα αυθαίρετο πάνω στο κύμα και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο κατεδαφίστηκε από τους επιχειρηματίες του ακινήτου και τη διαφορά έκαναν οι διατάξεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα για τις καινούργιες παράνομες κατασκευές, αλλά και κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους ώστε να τα κατεδαφίσουν και να αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ο λόγος για το υπό κατασκευή αυθαίρετο στην πλαζ του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, σε απόσταση αναπνοής από το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα.

Στις αρχές Μαΐου έγινε καταγγελία στην Πολεοδομία του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που δραστηριοποιήθηκαν αμέσως και έκαναν αυτοψίες τις οποίες αποκάλυψε ο ιστότοπος News 247.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, διαπιστώθηκε η κατασκευή βάσης και μεταλλικού σκελετού, με επιφάνεια 18 τετραγωνικών, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια δόμησης και χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Με βάση τον νέο νόμο επιβλήθηκε εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης 158.400 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 79.200 ευρώ για κάθε χρόνο ώς την κατεδάφιση του κτίσματος.

Η «καμπάνα» είναι ιδιαίτερα τσουχτερή γιατί υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης, η οποία στην περιοχή της Βουλιαγμένης διαμορφώνεται στα 8.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με τον προηγούμενο νόμο 4178/2013, το πρόστιμο θα ήταν 47.500 ευρώ για την ανέγερση και 7.900 ευρώ τον χρόνο για τη διατήρηση του αυθαίρετου κτίσματος.

Ο νέος νόμος όμως προβλέπει και ένα κίνητρο, αφού ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου έχει δικαίωμα να το κατεδαφίσει μέσα σε 30 ημέρες από την έκθεση αυτοψίας, καταβάλλοντας μόνον ένα παράβολο 500 ευρώ.

Το μέτρο αυτό έχει ήδη αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν έχουν μόνον εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους επιμένουν να μην τηρούν τους νόμους και να αδιαφορούν για τις οικολογικές επιπτώσεις από τις πολεοδομικές παρανομίες», είπε στην «Εφ.Συν.» συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, που είναι ο εισηγητής του νέου νόμου.

«Επιτέλους έχουμε κατεδαφίσεις και ελπίζουμε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους νομίζουν ότι θα παρανομήσουν και θα ξεφύγουν», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι με τις προηγούμενες διατάξεις, με τα χαμηλότερα πρόστιμα και κυρίως τη γραφειοκρατία στους μηχανισμούς κατεδάφισης, στην πράξη δεν αποτράπηκε η κατασκευή αυθαιρέτων ούτε μετά το 2011, παρόλο που απαγορεύεται η νομιμοποίησή τους.

Χαρά Τζαναβάρα

efsyn.gr