Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚινδυνεύουν τα λεφτά των μηχανικών από το «Attica gate»;

Κινδυνεύουν τα λεφτά των μηχανικών από το «Attica gate»;

Και με τη βούλα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, μπορούμε πλέον να μιλάμε για «Attica gate».

To πόρισμα με τα «θαλασσοδάνεια» που δίνονταν από τα λεφτά των μηχανικών, αναμένεται να δοθεί στον εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες κι αυτός να κινήσει τις διαδικασίες για να ερευνηθεί τι έχει γίνει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα ΤτΕ και SSM θα αφορά μια περίοδο μέχρι το τέλος του 2015 κι όχι το 2016. Αυτό πρέπει να επισημανθεί καθώς ενδεχομένως να υπάρξει επέκταση της έρευνας και για τους τελευταίους μήνες που υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες. Μία από αυτές αναφέρει ότι δόθηκε δάνειο άνω των 5 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες και λίγο πριν πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι τα λεφτά των μηχανικών έχουν δοθεί δάνεια και σε άλλες κατασκευαστικές εταιρείες και μάλιστα χωρίς εξασφαλίσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ηχηρά ονόματα που με πολιτικές παρεμβάσεις έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήσεις και είναι άγνωστο αν εξυπηρετούνται.

Η νέα διοίκηση της Attica Bank θα έχει πολλή δουλειά μπροστά της προκειμένου να προχωρήσει στην επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην τράπεζα. Θ. Πανταλάκης ως διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός και Παναγιώτης Ρουμελιώτης ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, αναλαμβάνουν έπειτα από μια συμβιβαστική πρόταση μετά την «κόκκινη κάρτα» στο δίδυμο Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη που πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή η κυβέρνηση. Η γενική συνέλευση αύριο θα επικυρώσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank και θα ξεκινήσει η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της τράπεζας. Αλλωστε, ουσιαστικά η Attica Bank βρίσκεται υπό την επιτροπεία Στουρνάρα καθώς έχουν απαγορευτεί οι χορηγήσεις για ποσά πάνω από 100 χιλ. ευρώ, αφήνοντας με την κίνηση αυτή υπόνοιες ότι κάτι… σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Αττικής.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μόλις πριν μερικούς μήνες η τράπεζα διασώθηκε στο παρά πέντε κι αφού κινητοποιήθηκαν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που συνέβαλαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Τώρα η Attica Bank τρέχει για να βρει περί τα 70 εκατ. προκειμένου να καλύψει «μαύρη» τρύπα που υπάρχει. Αν δεν το καταφέρει ελλοχεύει ο κίνδυνος… κουρέματος καταθέσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία σε μια ελληνική τράπεζα.

 

ered.gr

RELATED ARTICLES