Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για το Κτηματολόγιο – Τι ισχύει για την “εμπρόθεσμη προσέλευση“

257

  

Έως την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου του 2020 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής και Νήσων να δηλώσουν την ατομική περιουσία τους στον Φορέα ‘’Ελληνικό Κτηματολόγιο .

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η προθεσμία

Συγκεκριμένα, την παραπάνω ημερομηνία εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο:

Α.Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που ανήκουν στους καλλικρατικούς δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βιλλίων , Ερυθρών).

Β. Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, στις περιοχές που ανήκουν στους καλλικρατικούς δήμους Κυθήρων (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αντικυθήρων, Αρωνιάδικων, Καραβά, Καρβουνάδων, Κοντολιάνικων, Κυθήρων, Λιβαδίου, Λογοθετιάνικων, Μητάτων, Μυλοποτάμου, Μυρτιδίων, Ποταμού, Φρατσίων, Φριγκιλιάνικων), Μεθάνων ( προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Κουνουπίτσης, Κυψέλης, Μεθάνων, Λουτροπόλεως Μεθάνων, Μεγαλοχωρίου) Τροιζήνος ( προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Άνω Φαναρίου, Γαλατά, Δρυόπης, Καρατζά , Τακτικουπόλεως, Τροιζήνος) , Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Αγκιστρίου.

2.Η “εμπρόθεσμη προσέλευση”

Συνήθως τις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων παρατηρείται συνωστισμός στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή της πολύωρης αναμονής , το Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης “εμπρόθεσμης προσέλευσης” . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο γραφείο, να ανοίξουν τον φάκελο της δήλωσης τους , ώστε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη και να ολοκληρώσουν την υποβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν μεριμνήσει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είτε σε αρχική φάση είτε μεταγενέστερα, η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα ( π.χ συμβόλαια) φωτοαντίγραφο δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου και έγγραφο με τον ΑΦΜ ( π.χ εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κλπ).

3. Χρησικτησία

Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση είναι απαραίτητα το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που να την αποδεικνύει (π.χ μισθωτήριο, πράξη αναγνώρισης ορίων κλπ). Στο γραφείο κτηματογράφησης της εκάστοτε περιοχής παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έγγραφα, τον εντοπισμό κλπ.

Πληροφορίες μπορεί να αντλήσει τόσο στις τηλεφωνικές γραμμές του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο (210-6505600 ή 1015) όσο και στην ιστοσελίδα (www.ktimatologio.gr) , Στην ιστοσελίδα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων.

4. Τα πρόστιμα

Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Τα πρώτα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο αναμένεται να επιβληθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δεν αποκλείεται όμως τελικά να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη που αφορά τις χρηματικές ποινές. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν δεύτερες σκέψεις για τα πρόστιμα , κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι στη νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα δεν θα περιληφθούν μέτρα για την επιβολή τους

enikonomia.gr