Κτηματολόγιο: Αντιμέτωποι με πρόστιμο εντός του καλοκαιριού όσοι δεν δήλωσαν ιδιοκτησίες στην Αχαΐα

853

  

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας σχετικά με την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές που ξεκίνησε η Κτηματογράφηση τον Ιανουάριο του 2019.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Κτηματογράφησης Αχαΐας αναφέρει:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τελευταία φορά ότι η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας των κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού στους Καλλικρατικούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (στις περιοχές που η κτηματογράφηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019), έχει λήξει από τις 29/11/2019 . Όσοι δεν χουν προβεί στη δήλωση των ακινήτων τους είναι ήδη εκπρόθεσμοι. Αυτό σημαίνει ότι στους δικαιούχους των μη δηλωθέντων ακινήτων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα (μέσα στο καλοκαίρι) ναεπιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Επισημαίνουμε στους πολίτες ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική βάσει νόμου άλλως επέρχονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 133 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» (ΦΕΚ Α’245/9-12-2020), επανακαθορίζονται θέματα που αφορούν στο Κτηματολόγιο με τροποποίηση των διατάξεων του ν. 2308/1995 και ειδικότερα:

Αυξάνονται τα όρια βάσης υπολογισμού του προστίμου που επιβάλλεται στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος για ακίνητα υπό κτηματογράφηση περιοχών από 300€ έως 2.000€ αντί από 50€ έως 1.500€ όπως ίσχυε, λαμβανομένων υπόψη συγκεκριμένων παραμέτρων (είδος εγγραπτέου δικαιώματος, αξία ακινήτων, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης κ.λπ.). Το ποσό προσαυξάνεται, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της ανωτέρω δήλωσης, ο τρόπος υπολογισμού δε του προστίμου ανά κατηγορία δικαιώματος θα καθοριστεί μεταγενέστερα με Κ.Υ.Α.”

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν όσο το συντομότερο δυνατόν για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών και να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να συγχέουν παλαιότερες μελέτες που σε εκείνη την «πρώτη γενιά» κτηματογραφήσεων, που διενεργήθηκε πιλοτικά από το 1995 δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ουδεμία σχέση έχουν οι αυτές οι κτηματογραφήσεις πρώτης γενιάς με τις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και μετά. Επομένως δεν πρέπει να επαναπαύονται και να θεωρούν πως όλα αυτά είναι τεχνάσματα εκφοβισμού και πως θα δοθούν νέες παρατάσεις.

Στο δια ταύτα, αν κάποιος δεν έχει δηλώσει ακόμα το ακίνητο του πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γραφείο κτηματογράφησης Αχαϊας όπου το προσωπικό του γραφείου θα τους κατευθύνει πλήρως και θα τους βοηθήσει ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των δηλώσεων τους.

Γιατί λέμε ΑΜΕΣΑ;

Το φθινόπωρο του 2021 είναι προγραμματισμένη η ”Προανάρτηση” των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Ήδη έχει ξεκινήσει η Ανάρτηση για περιοχές της Ακράτας και του Διακοπτού στο Δήμο Αιγιάλειας και περιοχών στο Δήμο Πατρέων και στην Κ.Αχαΐα. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου στις 15 Μαΐου ”παγώνει η βάση” και τα γραφεία ΔΕΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι την στιγμή της ανάρτησης. Δηλαδή οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους μέχρι το ”πάγωμα της βάσης” μπαίνουν αυτόματα στους δικαιούχους στους οποίους θα επιβληθούν τα πρόστιμα και τα στοιχεία τους δε θα εμφανιστούν στην προανάρτηση. Επίσης μετά την ανάρτηση, όσοι δεν έχουν δηλώσει, δε θα μπορούν να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους, να βγάλουν οικοδομικές άδειες και να δηλώσουν δικαιώματα για τα οποία δεν έχουν τίτλους, παρά επικαλούνται ως αιτία κτήσης την τακτική χρησικτησία με ένορκη βεβαίωση. Επειδή λοιπόν η

στιγμή αυτή είναι κοντά, και θέλοντας να προειδοποιήσουμε και να προστατέψουμε τους δικαιούχους, τους καλούμε για τελευταία φορά να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους. Ειδικότερα καλούμε να δηλώσουν οι δικαιούχοι των περιοχών των Καλλικρατικών δήμων Ερυμάνθειας και Δυτικής Αχαΐας στις οποίες το ποσοστό συλλογής των δηλώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό!

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία που αφορά στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαϊας είναι ότι από τώρα και στο εξής στο συγκεκριμένο γραφείο θα παραλαμβάνονται και θα καταχωρούνται δηλώσεις ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιόνιων Νήσων (Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης). Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να διευκολύνει τους ετεροδημότες κατοίκους των νησιών αυτών που έχουν ακίνητη περιουσία στιςπ περιοχές αυτές και λόγω πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η μετακίνηση τους – λόγω απαγορεύσεων – στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι των Π.Ε. Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας (Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών 83, Πάτρα), στο τηλέφωνο 2610-439414 ή μέσω email στο gr . kt . axaias @ gmai l . com ενώ η κατάθεση των δηλώσεων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής στο site ktimatologio.gr

To Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας εξυπηρετεί το κοινό μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας κατά του covid-19.

pelop.gr