Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δηλώσεις ακινήτων

560

  

Τρέχουν έστω και κατόπιν εορτής στο Κτηματολόγιο για να προλάβουν τις… ουρές. Καθώς οι διαδικασίες κτηματογράφησης τρέχουν αλλά οι πολίτες ακόμη δεν ανταποκρίνονται θετικά, εκτιμάται ότι στο τέλος των παρατάσεων θα προκληθεί χάος.

Για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα προστρέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κάθε ένας που έχει δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο θα μπορεί να δει στην εφαρμογή τι έχει προκύψει μετά την επεξεργασία των δηλώσεών του, τι έχει δηλωθεί και θα έχει την ευκαιρία να αιτηθεί ατελώς τις διορθώσεις που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.
Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια μέσω ειδικών ρυθμίσεων να αποφορτιστούν οι επιτροπές ενστάσεων και να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία της κτηματογράφησης. Διευκρινίζεται πως μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάρτηση (η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και διαρκεί 45 ημέρες). Ακολουθεί η διόρθωση τυχόν λαθών και στη συνέχεια η ανάρτηση που έχει διάρκεια δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να συντομεύσει και να απλοποιηθεί η διαδικασία της προανάρτησης.
Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξει το πολυ-Γραφείο που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137. Εκεί, μπορούν να εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου / Νότιου Αιγαίου και Κρήτης και δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι η περιουσία τους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο – όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης. Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (με Γραφείο Κτηματογράφησης στον Βόλο), η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσει Γραφείο Κτηματογράφησης στη Μύρινα και την Καλλονή), αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά. Σε αυτήν τη φάση (μέχρι να διευθετηθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες) μένουν έξω από το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δοθεί παράταση (για τη συλλογή δηλώσεων) στην Αρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Δυτική Αττική.